1001 Gece’nin sanatı

1001 Gece’nin sanatı

Antoine Galland’un derleme ve çevirisiyle kült bir hale gelen ‘1001 Gece Masalları’nın görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisi ‘1001 Gece’ sergisinde anlatıldı. Sergide Fransa’dan getirilen kostümlerden aksesuarlara, dekoratif objelerden tablolara ve heykellere, bu masalın sanata etkisini anlatan pek çok parça yer alıyor.

Masalların olağanüstü dünyasını görsel ve sahne sanatları üzerindeki etkisi ‘1001 Gece’ başlıklı sergide bir araya getirildi. İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde dün açılan ve 30 Aralık’a kadar gezilebilecek sergide Arkas Holding Koleksiyonu’ndan eserlerin yanı sıra dünyaca ünlü Fransız modacı Christian Lacroix’nın Şehrazat balesi ve İtalyan kostüm tasarımcısı Franca Squarciapino’nun La Bayadère balesi için hazırladığı tasarımlar Türkiye’de ilk kez sergileniyor. Paris Ulusal Operası/Opéra Garnier, Comédie-Française, Fransa Ulusal Kostüm Müzesi (Moulins), Fransa Ulusal Kütüphanesi, Müziksev, Antik A.Ş. gibi önemli müze ve kurumlardan ve özel koleksiyonlardan getirilen eserler de sergide yer alıyor. Ayrıca, Felekşan Onar ve Suhandan Özay Demirkan gibi çağdaş sanatçıların farklı disiplinlerdeki çalışmalarının da yer alacağı sergi, kostümlerden aksesuarlara, dekoratif objelerden tablolara ve heykellere, 1001 Gece Masalları’nın dokunuşunu hissettiren pek çok farklı parçayı kapsıyor.

‘1001 Gece Masalları’, yaşamının 15 yılını Ortadoğu’da geçiren ve İzmir’i pek çok kez ziyaret eden oryantalist yazar, akademisyen ve seyyah Antoine Galland’un derleme ve çevirisiyle Avrupa’da ve dünyada çok ses getiren kült bir kitap olarak dünya literatüründe yerini aldı. Galland’un çevirisiyle Avrupa üzerindeki etkisi sınırları aşmış olan bu kitap birçok dile çevrildi, fantastik edebiyatın gelişiminde büyük rol oynadı. Farklı sanat alanlarına konu olan ‘1001 Gece Masalları’, geçmişten günümüze tiyatro, opera, bale, resim, heykel, tekstil, sinema gibi görsel, dekoratif ve sahne sanatlarına ilham kaynağı oldu. Masallardan ilham alan her sanatçı bir sonraki jenerasyonu kendi dokunuşuyla besledi ve geliştirdi.

Serginin küratörü Jean-Luc Maeso “1001 Gece hikayesi son derece ayrıcalıklı bir temaya yolculuk ederek okuyucuyu reel ve hayali dünyalara bir yolculuğa çıkarır” diyerek şöyle devam etti: “Okuyucuyu o dönemin baharat ve parfüm gibi çok değerli mallarının olduğu ülkelere, Doğu’daki Arap ülkelerinin dünyasına çeker. Sergiyi ziyaret ederek kahramanlarımızın bu inanılmaz hikayelerine yine sizler de çekileceksiniz. Yazar bu dönemde Doğu’ya olan ilginin artmasını sağlayarak büyük bir başarıya imza atıyor. Bu sergi 1001 Gece dünyasına gireceğiniz bir sergi olacak.” Bu arada Sergiye özel hazırlanan zengin içerikli kitapta ise Jean-Luc Maeso, Martine Kahane, Emmanuelle Peyraube, Sylvette Larzul, Mathias Auclair’in kaleme aldığı makaleler ve zengin görseller yer alıyor.

Öte yandan Fransız Kültür Merkezi’nin ‘1001 Gece Sergisi’ne paralel olarak düzenlediği, sanatçı Julien Salaud’un enstalasyonunun yer alacağı sergi ise 30 Aralık’a kadar ziyarete açık.

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN