2016’nın en iyi 10 kitabı

2016’nın en iyi 10 kitabı

Bu sene edebiyat açısından hayli verimli geçti, yüzlerce iyi kitap yayımlandı. The New York Times Book Review editörleri ‘Yılın Dikkate Değer 100 Kitabı’ arasından 2016’nın en iyi 10 eserini seçti. Bunlardan beşi kurmaca, beşi kurmaca dışı. Listede Man Booker Ödüllü yazarlar Han Kang ve Hisham Matar gibi isimlerin romanları da yer alıyor.

The AssocIatIon of Small Bombs (Karan Mahajan)

Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’nün de finalistlerinden Karan Mahajan, Hindistan’ın en önemli çağdaş yazarlarından biri olarak kabul ediliyor. Türkçesi ‘Küçük Bombalar Derneği’ olan kitapta Delhi’de yaşanan bir bombalı saldırı ve bu olaydan etkilenen kişilerin hikayelerine yer veriliyor. Onlar arasında siyasal terörizmle yakınlıklarıyla bilinen iki genç de var.

The North Water (Ian McGuire)

İngiliz yazar Ian McGuire ‘Kuzey Suyu’nda, 19’uncu yüzyılda, içinde bir katilin de bulunduğu Kuzey Kutbu’na giden geminin karanlık ve bir o kadar da sert hikâyesini kaleme almış. McGuire, şiddeti şiddetle anlatıyor ve hatta tarihsel kurgu için bir yol ileri sürerken zevk alıyor. Kitap en vahşi şartlarda insanın yine insanla olan mücadelesini anlatan öyküsüyle yılın en iyi yayınlardan biri olarak görülüyor.

The VegetarIan (Han Kang)

Elena Ferrante ve Orhan Pamuk gibi isimleri geride bırakarak yılın İngilizceye çevrilen en iyi kitabı olma unvanına sahip ‘Vejetaryen’, bu yıl Man Booker ödülünü aldı. Güney Koreli yazar Han Kang, bu kitabında et yememeye karar veren bir kadının bu sıradan gibi görünen kararından daha fazlasına dönüşen hikâyesini anlatıyor. Yazar, halen Güney Kore’de ‘Seoul Institute of the Arts’ta yaratıcı yazarlık dersleri veriyor.

War and TurpentIne (Stefan Hertmans)

Kısa hikayeler ve şiir de yazan Belçikalı yazar Stefan Hertmans ‘Savaş ve Terebentin’ kitabında büyükbabasının I. Dünya Savaşı sırasında yaşadığı gerçek hikâyesini kaleme almış.

The Underground RaIlroad (Colson WhItehead)

2016 Amerikan Ulusal Kitap Ödülü verilen, Türkçe adı ‘Yeraltı Demiryolları’ olan romanda ABD’li yazar Calson Whitehead, pamuk tarlasında köle olan Cora adlı bir kadının kurtuluşa giden yol olduğu söylenen yeraltı demiryolunu kullanarak kaçmayı planlamasını anlatıyor. Whitehead, özellikle ırkçılık, modernizmin tehlikeli yüzü ve ölüm üzerine yazdığı romanlarıyla biliniyor. Yazarın daha önce  Türkçeye çevrilen ‘Bölge Bir’ adlı kitabı bulunuyor.

EvIcted: Poverty and ProfIt In the AmerIcan CIty (Matthew Desmond)

Harvardlı sosyal bilimler profesörü Matthew Desmond, ABD’deki gelir adaletsizliğine ve yoksulluk seviyesine dikkat çekmek için Milwaukee’de yaşayan sekiz ailenin yaşamını gözler önüne seriyor. Türkçe adı ‘Tahliye Edilenler: Amerikan Kentinde Yoksulluk ve Kâr’ olan kitapta yıkık dökük bir evde iki oğlunu okutmaya çalışan yalnız bir anne, eroin bağımlılığı sonucu tükenmiş bir hemşire ve bacakları olmayan bir adamın yaşama çabasına kadar birbirinden farklı insanların hikâyesini en çarpıcı şekilde bir araya getiriyor.

At the ExIstentIalIst Café: Freedom, BeIng, and AprIcot CocktaIls (Sarah Bakewell)

Sarh Bakewell ‘Varoluşçu Kafe’de: Özgürlük, Varlık ve Kayısı Kokteylleri’ ile okuyucuyu 30’lu yılların Paris’ine götürüyor, varoluş felsefesinin en önemli isimlerinin hikâyelerinin peşine düşüyor. Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus, Martin Heidegger, Maurice Merleau-Ponty ve çok daha fazlasının hayatının en ince detaylarını ve ironik yanlarını da anlatıyor. Yazar daha önce Montaigne’in biyografisini ‘Nasıl Yaşanır ya da Bir Soruda Montaigne’in Hayatı’ adlı kitapta yazmıştı. Kitap Domingo tarafından Türkçe yayımlanmıştı.

Dark Money: The HIdden HIstory of the BIllIonaIres BehInd the RIse of the RadIcal RIght (Jane Mayer)

Kitabın Türkçe ismi ‘Karanlık Para: Radikal Hakların Yükselişinin Ardındaki Milyarların Gizli Tarihi’. Gazeteci-yazar Jane Mayer bu kitabıyla kitabında ‘ABD neden derin bir ekonomik eşitsizlik yaşıyor, iklim değişikliğine karşı neden ciddi bir önlem alınmıyor, neden milyonerler işçilerden daha az vergi ödüyor?’ gibi soruların yanıtlarını bulmaya çalışıyor.

The Return: Fathers, Sons and the Land In Between (Hisham Matar)

New York doğumlu Libya asıllı yazar Hisham Matar, ‘Dönüş’te  kendisi 19 yaşındayken babasının Kaddafi rejimi tarafından kaçırılıp hapsedilmesi ve onu bulmak için rejimin yıkılmasının ardından Libya’ya seyahatinin hikâyesini Ortadoğu politikaları üzerinden anlatıyor. Yazarın ‘Bir Kayboluşun Anatomisi’ adlı kitabı Türkçe yayımlandı.

In the Darkroom (Susan Faludi)

Pulitzer Ödüllü Amerikalı gazeteci ve yazar Susan Faludi, ‘Karanlık Oda’ romanında 2004’te cinsiyet değiştirme ameliyatı olan babasının yaşadıklarını kaleme almış.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN