2018 Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü neden önemli? O gün neler oldu?

2018 Aşure Günü ne zaman? Aşure Günü neden önemli? O gün neler oldu?

2018 Aşure Günü ne zaman? sorusu Muharrem ayının başlaması ile gündem oldu. Peki aşure tatlısı yapılıp dağıtılan Aşure Günü neden önemli? Peki aşure günü neler oldu? İşte vatandaşların merak ettiği tüm detaylar...

2018 senesinin aşure günü ne zaman? Hicri yeni yılın ilk günlerinde gerçekleştirilen aşure günü, bolluk ve bereketin de temsilini nitelemektedir.  Peki aşure neden önemlidir? Muharrem ayında tutulan orucun sona ermesiyle birlikte ikram edilmeye başlanan aşure, çevredeki insanlara dağıtılmaya başlanır. Bu nedenle önemlidir. Yazımızda tarihte aşure günü ne olduğunu da bulabilirsiniz. Aşure aslen tatlı bir çorba olarak nitelendirilebilecek olan bu tatlı, temelinde buğday ve fasulye barındırmaktadır. Peki, aşure ne zaman yapılır ve neden önemlidir? İşte aşure ile ilgili merak edilen her şey...

AŞURE GÜNÜ NE ZAMANDIR? 

Muharrem Orucu bitiminde Aşure pişirilir. 2018 yılında 20 Eylül tarihine tekabul etmektedir. Aşure, tatlı bir çorba olup birlikte yenir veya evlere dağıtılır. Aşure çorbasında et bulunmaz. Ana malzemesi aşurelik buğday olan aşure çorbası fasulye ve nohut gibi bakliyat; fındık, ceviz, kuru üzüm, kuru incir, kuru kaysı gibi meyvelerden oluşan 12 değişik ürün katılarak ve şeker ilave edilerek yapılır.

18-09/18/asure-gunu-tarihte-ne-oldu.jpg

AŞURE GÜNÜ NEDEN ÖNEMLİ?

Aşure kelimesi Onuncu gün anlamına gelir. “Aşure” sözcüğü Arapçada 10 anlamındaki “Aşara” sözcüğünden türemiştir. Muharrem ayı Hicrî senenin ilk ayıdır. Muharrem ayının onuncu günü Müslüman topluluklarca “Âşura Günü” olarak kabul edilmiştir. Âşura gününün Allah katında ayrı bir yeri vardır. Bu günde Cenâb-ı Hakk’ın on peygamberine, on çeşit ikramda bulunarak kutsiyetini arttırdığına inanılan olaylar şunlardır:

Hz. Peygamber Medine’ye geldiğinde, Yahudilerin Aşûra günü oruç tuttuklarını gördü. “Bu nedir?” diye sorduğunda. “Bu hayırlı bir gündür. Bu gün, Allah’ın İsrail oğullarını düşmanlarından kurtardığı, bu sebeple de Musa’nın oruç tuttuğu gündür” dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber, “Ben Musa’ya sizden daha lâyığım.” buyurdu ve hem kendisi bu günde oruç tuttu, hem de başkalarına oruç tutmalarını söyledi.”

18-09/18/asure-nuh-tufani.jpg

Hz. Âdem’in tövbesi Âşura günü kabul edilmiştir. İdris Peygamber’in göğe çıkması bu günde olmuştur.

Hz. İbrahim’in ateşte yanmaktan kurtulduğu gündür. 

İsmail Peygamber o gün doğmuştur.

Hz. Yakup’un, oğlu Hz. Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözleri o gün görmeye başlamıştır.

Hz. Eyyûb hastalığından o gün şifaya kavuşmuştur.

Hz. Musa Âşura gününde denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömdü.

Yunus Peygamber balığın karnından Âşura günü kurtuldu.

Hz. İsa o gün dünyaya gelmiş ve o gün semâya yükseldi.

Hz. Nuh’un gemisinin 40 gün 40 gece su içinde kaldıktan sonra, tufandan kurtulup sular çekildiğinde Cudi Dağı’na oturduğu o gündür. Yine bu inanışa göre Hz. Nuh gemide kalan erzakların hepsini karıştırıp bir çorba pişirilmesini söylemiş. O günün anısına çorbanın yapımına devam edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN