21 günde iyimser olmanın beş yolu

21 günde iyimser olmanın beş yolu

Harvard Üniversitesi öğretim üyesi Shawn Achor, hayata iyimser bakabilmek için beş öneride bulundu. Bu alışkanlıkları 21 gün boyunca yaşamınıza adapte ederseniz beyninizi yeniden yapılandıracak, mutluluğu alışkanlık edineceksiniz.

DERLEYEN: ELİF KİRAZ

Yapılan araştırmalara göre sosyal hayatta karşılaştığımız problemlerin göründüklerinden daha önemli olduğunu ya da gördüklerimiz tam tersini söylese de çevre şartlarının çok kötü olduğunu düşünmeye meyilliyiz. Aynı zamanda sadece yüzde 20’miz mesleki bakımdan koşulların iyiye gideceğini düşünüyor. Neyse ki haberler iyi, Harvard Üniversitesi öğretim üyesi ve pozitif psikoloji uzmanı Shawn Achor daha fazla optimist olabilmenin sırrını açıkladı.

Optimist olmak hepimizin yapabileceği bir tercih. Bilimsel araştırmalar belli alışkanlıklar edinildiğinde kafa yapısının değiştirilebileceğini kanıtlıyor. Optimist bir bakış açısına sahip olmak hayatın her alanında fayda sağlar. Örneğin Pensilvanya Üniversitesi’nin araştırmasına göre en optimist bakış açısına sahip satış elemanları diğerlerine göre yüzde 89 daha fazla satış yapıyor. Bu arada pesimist kişiler negatife odaklı olduklarından yaratıcılık ve imkanları değerlendirebilme özelliklerinden yoksunlar.

Optimizm her ne kadar bir seçenek olsa da aynı zamanda ulaşmak için çaba gerektiren bir hedef. Pozitif psikoloji alanında kapsamlıca incelenen ve değişim için edinilmesi gereken beş alışkanlık bulunuyor. Bunları hayatınıza adapte ederek 21 günde iyimser olabilirsiniz. İşte Shawn Achor’un önerileri...

MİNNETTAR OLMAYI ÖĞRENİN

NEDİR: Minnet alışkanlığını kazanmaya başlamak günde yalnızca bir dakikanızı alıyor.

NASIL YAPILIR: Minnet duyduğunuz üç şeyi ve neden minnet duyduğunuzu düşünün. Örneğin: “Oğlum bugün bana sarıldığı için minnettarım, bu beni karşılıksız sevdiğini gösteriyor.” Önemli olan nokta her gün minnet duyduğunuz farklı şeyler düşünmek. Bu sayede beyniniz otomatik olarak etrafınızdaki pozitif şeylere odaklanmaya başlayacaktır.

NEDEN İŞE YARIYOR: Minnet duymak dünyaya bakış açınızı değiştirir. Bakış açınız sahip olduklarımızla şekillendiğinden negatif şeylere odaklandığınızda negatif bir dünyanız olur. Minnet ise pozitif şeylere odaklanarak pozitif bir dünyaya sahip olmanıza yardımcı olur.

Basit bir teşekkür yeter

NEDİR: Teşekkür alışkanlığı, tüm egzersizler arasında en etkili olanı.

NASIL YAPILIR: Her sabah farklı bir kişi seçin ve ona geçmişte yaptığı bir şey için iki dakikalık bir teşekkür yazısı yazın. Bu kişinin yakın bir arkadaşınız olmasına gerek yok; eski bir öğretmen, müşteri ya da müdür olabilir.

NEDEN İŞE YARIYOR: Zaman içinde teşekkür alışkanlığı insanlarla iletişiminizi güçlendirerek sizi daha sosyal bir birey haline getiriyor. Sosyalleşmek ise yapılan araştırmalara göre mutluluğun bir numaralı kaynağı. Mesajı yazdığınız kişinin cevap vererek size övgüler yağdırma ihtimali de cabası.

ANLAM ARAYIN

NEDİR: Hayalde canlandırma alışkanlığı. Son 24 saat içinde başınıza gelen anlamlı bir olayı düşünün.

NASIL YAPILIR: Sizin için kapıyı tutan biri, güzel bir sohbet veya birine yardım etmeniz... İki dakika içinde hatırlayabildiğiniz kadar fazla detayı kağıda dökün. Örneğin: hava durumu, giydiğiniz gömleğin rengi...

NEDEN İŞE YARIYOR: Tecrübeyi, mental olarak yeniden yaşamaya çalıştığınızda beyninizin bir köşesine ‘anlamlı bir olay’ olarak kaydediyorsunuz. Beynimiz hayalde canlandırmayla gerçek olay arasında ayırt edemediğinden yaşadığınız tecrübenin pozitif etkileri ikiye katlanıyor. Yani beyniniz günümüzün güzel geçtiğine ikna oluyor.

HAREKET EDİN

NEDİR: Egzersiz alışkanlığı. Her gün 15 dakika veya haftanın üç günü yarım saat fiziksel hareket gerektiren bir şey yapın.

NASIL YAPILIR: Bir egzersiz metodunun ötekinden daha etkili olduğuna işaret eden herhangi bir kanıt yok. Ne var ki yaptığınız aktivitenin kardiyo temelli olması daha faydalı, yani egzersizi yaptığınızda kalp atış hızınız artmalı. Ayrıca birlikte düzenli egzersiz yaptığınız bir grup da aktiviteden daha fazla zevk almanızı sağlar.

NEDEN İŞE YARIYOR: Araştırmalara göre 15 dakika veya yarım saat yapılan kardiyo egzersizi antidepresan almaya eşdeğer. Kısa vadede fiziksel aktivitenin ardından salgılanan mutluluk hormonunun yanı sıra egzersiz yapmak uzun vadede beynin kan damarı ağını genişleterek idrak becerisini güçlendirir ve bunama riskini azaltır.

NEFES ALMAYA VAKİT AYIRIN

NEDİR: Meditasyon alışkanlığı. Her gün iki dakikanızı sessiz bir ortamda sadece nefes alıp verişinize odaklanmaya ayırın.

NASIL YAPILIR: Ellerinizi dizlerinizin üzerine koyun ve gözlerinizi kapatın.

NEDEN İŞE YARIYOR: Beyin, sürekli bilgi bombardımanına tutulduğundan kendini tehdit altında hisseder, bir süre sonra sadece tehditlere odaklanmaya başlar. Günde sadece 2 dakika meditasyon yaparak beyninizin tekrar pozitif şeylere odaklanmadan önce mola vermesini sağlayabilirsiniz. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN