3-2-1... 1940’lı yıllara dansla yolculuk

3-2-1... 1940’lı yıllara dansla yolculuk

İki kez dünya break dans şampiyonu seçilen Fransız grup Pockemon Crew, 1930 ve 40’ların sinema dünyasıyla hip hop kültürünü bir araya getiriyor. Türkiye’de ‘3-2-1... Kayıt!’ gösterisiyle sahne alacak grubun sanat yönetmeni Riyad Fghani, beyazperde tarihine damgasını vuran ‘Singin’ in the Rain’ filminin de dansla anlatılacağını söylüyor.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

Sinema tarihine geçen siyah-beyaz filmler break dansın hedefinde! Bir Avrupa, iki kez de dünya break dans şampiyonluğu  elde eden Pockemon Crew grubu İş Sanat ile Fransız Kültür Merkezi iş birliğiyle Türkiye’ye geliyor. 25 Nisan Çarşamba günü saat 20.30’da İş Sanat sahnesinde dans tutkunlarıyla buluşak grup, ‘3-2-1…Kayıt!’ ismindeki gösterisiyle 1930 ve 40’ların sinema dünyasına damgasını vuran başyapıtlarını break dansla anlatacak. Grubun koreografı ve sanat yönetmeni Riyad Fghani ile konuştuk.

Pockemon Crew yetenekli dansçılardan oluşan dünyaca ünlü bir grup. Peki 1999 yılında kurulan bu topluluk nasıl bir araya geldi ve dağılmadan yoluna devam ediyor? Başarının sırrı nedir?

Her şey dansçıların kısıtlama olmaksızın dans ettiği sokakta 1996-1997’de başladı. Zaman geçtikçe dansçılar Lyon Operası’nın bulunduğu meydandan meraklıların gözü önünde hareketlerini ve tekniklerini geliştirdi. 1999 yılına gelindiğinde değişiklikler, toplantılar yoluyla dansçılar Pockemon Crew’da toplandı. Ardından 2003’te Almanya’daki, 2006’da da Londra’daki Dünya Breakdance Şampiyonası’nı kazandık. Grubun her üyesi, önemli bir role sahip. Yaratıcılık için arayışları sürekli. Teknik ve estetiği bir araya getirmeleri de onları yeni hip hop kuşağının ikonik dansçıları haline getiriyor.

Hip hop sokağa ait bir kültür. Siz sahnede bu kültürü nasıl anlatıyorsunuz, dansınızın farklılığı nedir?

Herkes bu dansı yapamaz. Ulaşmak istediğimiz hedefin arkasında yapılması gereken çok iş var. Kendimizi onları uygulamak için tamamen vermek zorundayız. Her dansçının dans ederken kendine özgü tarzı vardır. Dans ederken bu kimlikle hoş şeyler ortaya konulması gerekiyor. Bu tip ayrıntılara çok dikkat ediyoruz.

Hip hop ile sinemayı birleştiren ‘3-2-1.. Kayıt!’ta seyirci neler görecek?

Daha önce izlediğiniz pek çok filmin setleri ve kostümleri sayesinde dansçılar size yedinci sanatın filmleri ve müzikal komedilerinin jest ve hareketlerindeki birleştirici enerjisini iletmek için bazen yumuşak, bazen hızlı müzikal ritimleri kullanırlar. Performans, gösterinin arkasındaki sanatsal ilhamla bağlantılı olarak bir film müziği ve büyüleyici bir ışık enstalasyonu tarafından sürdürülen çeşitli adımların bütünüdür. ‘3-2-1… Kayıt!’, sinemaya ve modernliğe bir övgü olarak, 40’larda New York’taki hip hop’un kökenine iniyor. Bu, dansta yeni boyutları sürekli araştıran Pockemon Crew’un saygınlığını yansıtan bir performans.

Neden özellikle  “3-2-1... Kayıt!” gösterinizde 1930’lu ve 1940’lı yılların sinema dünyasını danslarla sahneye taşıyorsunuz?

Bu gösteride sevdiğimiz iki dünyayı keşfetmeye karar verdik: Sinema ve belirli hip hop hareketlerinin kökenleri. 30’lar ve 40’lardaki sinemayı keşfederek, belirli müzikal komedilerde hip hop hareketlerinin enerjisini ve özgünlüğünü bulabiliriz. Dahası, bu çalışma Pockemon Crew’un kendi şehri Lyon’u görmesini sağlıyor. 19’uncu yüzyılda bu şehirde Lumière kardeşler sinemayı icat etti. Bu renkli dansın süslediği siyah-beyaz sinema performansımıza ilham verdi.

Hangi filmler sahneye taşınıyor?

Bu performans, 30’lu yıllardan günümüze sinema atmosferi ve müzikallerden doğdu. ‘Singin’ in the Rain’, ‘An American in Paris’, ‘Wild Boys on the Road’ gibi birçok film bu gösteride yer alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN