34 sanatçının tuvalinde zıtların birliği

34 sanatçının tuvalinde zıtların birliği

Pera Müzesi’nde sanatseverlere sunulan Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi, 70 ve 80’li yıllarda etkin rol oynayan Moskova kavramsalcılarını temel alıyor.

George Orwell’ın 1984 romanında kullandığı ‘Çiftdüşün’ kavramına bir göndermeyle isim buluyor. Serginin küratörü Alistair Hicks, bu adı “Zihnimizde birbiriyle çelişen iki düşünceyi bir arada tutma ve bu düşüncelerin ikisine aynı anda inanabilme yeteneği” olarak tanımlıyor. İmgenin saflığı, metnin kutsallığı ile imge ve metnin birer iletişim aracı olarak işlevlerinin de sorgulandığı sergi, dünyanın dört bir yanından sanatçılara yer veriyor. Hicks sergide anlatılanları “Bu sergi, sunduğu sanatçıların kökenlerini Moskovalı kavramsalcıların 70’lerden itibaren yaptıkları düşünce sıçramasına borçlu olduklarını, ancak çiftdüşün ve çokludüşünün dünyanın farklı yerlerinde neredeyse bütünüyle bağımsız bir biçimde ortaya çıktığı tezini savunmaktadır. Çiftdüşün küresel bir harekettir” sözleriyle özetliyor.

Görsel ve sözel arasındaki sürtüşmeyi araştıran ve düşünce biçimlerinde yaşanan radikal değişime işaret etmeyi amaçlayan sergi 34 sanatçının eserlerini içeriyor. Çiftdüşün: Çiftgörü sergisi, salıdan cumartesiye 10:00 - 19:00, pazar günleri ise 12:00 - 18:00 saatleri arasında gezilebilir. Sergide yer alan sanatçılar: Yuri Albert, Nikita Alexeev, Kader Attia, Sarnath Banerjee, Erik Bulatov, Hera Büyüktaşçıyan, Olga Chernysheva, Aslı Çavuşoğlu, Marilá Dardot, Marcel Dzama, Tracey Emin, Merike Estna, Claire Fontaine, Sandra Gamarra, Duan Jianyu, Ali Kazma, William Kentridge, Waqas Khan, Anselm Kiefer, Galim Madanov ve Zauresh Terekbay, Marko Mäetamm, Mónica de Miranda, Ciprian Mureşan, Arkadiy Nasonov, Bruce Nauman, Pavel Pepperstein, Raymond Pettibon, RAQS Media Collective, Thomas Ruff, Nedko Solakov, Erdem Taşdelen, Gavin Turk, Keith Tyson, Yangjiang Group.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN