4 fincan kahveyle gelen uzun ömür

4 fincan kahveyle gelen uzun ömür

İspanya’da yapılan geniş çaplı bir araştırma kahve tiryakilerinin yüreğine su serpti. Çalışmaya göre günde dört fincan kahve içmek erken ölüm riskini azaltıyor. Bunun nedeni ise kafeinin içindeki bileşiklerin koruyucu etkisinin olması.

Günde birkaç fincan kahve içenlerden misiniz? Eğer bunun zararlı olduğunu düşünüyorsanız, yapılan geniş çaplı bir araştırma tam aksini ortaya koydu. Günde dört fincan kahvenin erken ölüm riskini düşürdüğü belirlendi. Nedeni ise kafeinin içindeki bileşiklerin insan üzerindeki koruyucu etkisi.

Daha önce yapılan araştırmalarda kahvenin karaciğer fonksiyonlarını iyileştirebileceği, iltihaplanmayı azalttığı ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilgisinden yola çıkan Navarra Hastanesi’nden İspanyol bilim insanları, bu kez kahvenin ömre etkisini araştırdı. Yaklaşık 20 bin orta yaşta kadın ve erkek üzerinde 10 yıl boyunca yapılan çalışmada, düzenli kahve içenlerde ölüm riskinin neredeyse üçte iki oranında azaldığı belirlendi. İki fincan içilen kahvenin erken ölüm riskini yüzde 22 düşürdüğü belirlendi. Bu oran yaşlı ve hastalar arasında ise yüzde 30 olarak tespit edildi. Ancak fincan sayısı arttıkça ölüm riski daha da düştü Günde dört fincan kahve içenlerdeki ölüm riski hiç içmeyenlere göre yüzde 64 daha düşük çıktı. Kahve kafein, diterpenler ve antioksidanlar dahil olmak üzere vücutla etkileşime giren bir dizi bileşik içeriyor ve bilim insanları bunların bazılarının koruyucu bir etkisi olduğuna inanıyor.

Araştırmanın lideri Dr. Adela Navarro “Bu etkiye neden olan polifenol formunda gelen kahve içerisindeki antioksidanlar. Bu polifenoller, anti-inflamatuar etkiye sahip. Ben bol miktarda kahve içmeyi tavsiye ediyorum, kalbiniz için iyi olabilir. Bence günde yaklaşık dört fincan için iyi bir fikir” dedi. İngiliz Kalp Vakfı’ndan Profesör Metin Avkıran ise araştırmayla ilgili “Bu çalışma kahve içmek ve daha uzun süre yaşamak arasında bir ilişki olabileceğini gösteriyor ancak kahvenin bu etkiyi nasıl sağladığını açıklamıyor. Bu arada kalp ve damar hastalıkları ve erken ölüm riskini aza indirebilmenin en iyi yolu, latte’leri sıralamak yerine, sağlıklı bir yaşam tarzına konsantre olmaktır. Dengeli beslenin, aktif olun, sigara içmeyin” diye konuştu.

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN