Afife’nin gözdesi Shakespeare

Afife’nin gözdesi Shakespeare

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri 2018’e Shakespeare damgasını vurdu. İngiliz yazarın Devlet Tiyatroları tarafından oynanan ‘Romeo ve Juliet’i 7 dalda aday gösterildi. Güç uğruna her şeyin hiçe sayıldığı ‘III. Richard’ oyunu 2, başyapıtı ‘Hamlet’in temsil girişimini komediyle anlatan ve Haldun Dormen Özel Ödülü’nün sahibi olan ‘Bir Baba Hamlet’ ise 4 kategoride aday.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

William Shakespeare’in eserleri dünyanın her yerinde tiyatro izleyicisiyle buluşmaya devam ediyor. Tiyatro tarihine damgasını vuran yazarın oyunları bu yıl Türkiye’de patlama yaptı. Yeni tiyatro sezonunda onlarca Shakespeare oyunu tiyatroseverlerin karşısına çıkarken onlardan bazıları bu yıl 22’ncisi gerçekleştirilen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne birçok dalda aday gösterildi. Ödül alan isimler ve adaylar 33 jüri üyesinin oylarıyla belirlendi. Shakespeare’in kan davasının katlettiği aşıkların öyküsünü anlatan ölümsüz eseri ‘Romeo ve Juliet’ Devlet Tiyatroları tarafından sahneleniyor ve ödüllere ‘Yılın En Başarılı Oyunu’ dahil 7 kategoride aday. Güç uğruna karısını zehirleyip erkek kardeşleriyle yeğenlerini acımadan öldüren kralın trajedisi ‘III. Richard’ 2, Haldun Dormen Özel Ödülü’nün sahibi, Shakespeare’in başyapıtı kabul edilen ‘Hamlet’ oyununun sahnelenme girişimini komediyle harmanlayan ‘Bir Baba Hamlet’ isimli oyun da ödüllere 4 dalda aday. Ayrıca Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü ‘Yuva’ isimli oyunuyla Sami Berat Marçalı’nın, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü Yücel Erten’in, Yapı Kredi Özel Ödülü de Tijen Par’ın oldu. Ödüller toplam 11 ana ile 4 özel kategoride sahiplerini bulacak.

ROMEO VE JULIET: Çağları aşan destansı bir aşk

Varlıklı Montegue ile Capulet aileleri birbirlerine kan davası güdüyor. İki ailenin ışık saçan gençleri Romeo ve Juliet ise birbirlerine aşık oluyor. Pencere önünde gizlice yaşanan romantik anlar, uzun tiratlar, kılıçlı kavgalar, zehir dolu şişeler derken haliyle trajik son kaçınılmaz oluyor. Devlet Tiyatroları'nın sahneye taşıdığı 2 saat 15 dakikalık oyun; yılın en başarılı oyunu, yönetmeni, sahne tasarımı, giysi tasarımı, müziği, ışık tasarımı ve genç kuşak oyuncusu dahil 7 dalda aday. Yönetmeni Makedonya Ulusal Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Dejan Projkovski, başrollerinde ise Atakan Akarsu, Damla Ece Dereli, Seda Yıldız ve Ahmet Dizdaroğlu yer alıyor. Oyunun en yakın gösterimi 17 Nisan Salı günü saat 20.00’de İstanbul Üsküdar Tekel Sahnesi’nde.

III. RICHARD: Sınır tanımayan taht oyunları

Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri’ne ‘Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu’ ile ‘Yardımcı Kadın Oyuncusu’ kategorilerinde aday gösterilen Yiğit Sertdemir’in yönettiği ve başrolünde oynadığı ‘III. Richard’ Shakespeare’in en ünlü eserlerinden. Filmlere konu edilen ve sayısız kez sahnelenen bu oyun yazıldığı 1590’lı yılların da siyasi düşünce yapısı ‘Makyavelizm’i ortaya koyuyor. Kral III. Richard taht uğruna genç-yaşlı, dul-yetim, kadın-erkek, eş-düşman her kimi tehdit olarak görüyorsa o kişi hayata veda ediyor çünkü Richard acımasızca ya katlediyor ya da entrikalarıyla sonlarını hazırlıyor. 14 Nisan Cumartesi günü saat 20.30’da Kumbaracı50’de.

BİR BABA HAMLET: Çürüyen bir şeyler var lordum

iyatro kuramcılarınca Shakespeare’in başyapıtı kabul edilen ‘Hamlet’, aynı zamanda birçok yapıma da ilham verdi, veriyor… Alman oyun yazarı Sebastian Seidel tarafından yazılan ‘Bir Baba Hamlet’ onlardan biri. Haldun Dormen Özel Ödülü’nü kazandı, ödüllere yılın en başarılı iyi oyunu, yönetmeni, erkek oyuncusu ve sahne tasarımı dallarında aday gösterildi. Yücel Erten’in çevirisini yaptığı oyunu Emrah Eren yönetiyor, başrollerinde Şevket Çoruh ile Murat Akkoyunlu yer alıyor. Oyunda ‘Hamlet’i sahneye taşımak isteyen iki oyuncunun çatışması konu ediliyor. Hiciv ve parodi iç içe geçiyor, ‘Hamlet’ oyununu sahnelenmek isterken “Çürümüş bir şeyler var Danimarka Krallığı’nda” misali her şey adeta batırılıyor, komik anlar doruğa çıkıyor. En yakın gösterim 20 Nisan Cuma günü saat 20.30’da Baba Sahne’de.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN