Alışık olmadığımız bir tarihi anlatıyoruz

Alışık olmadığımız bir tarihi anlatıyoruz

Kösedağ Savaşı sonrası Anadolu’daki başkaldırının öyküsünü anlatan ‘Direniş Karatay’ cuma vizyona giriyor. Galası yapılan filmin oyuncularından Yurdaer Okur “Alışık olmadığımız bir tarihi anlatıyoruz. Dünya çapında da önemli bir iş” dedi.

Dünya tarihinin en önemli savaşlarından Kösedağ Savaşı 3 Temmuz 1243’te gerçekleşti. Sonucunda Anadolu Selçukluları Moğollara yenildi. Bu döneme damgasını vuran ve Son Selçuklu Kahramanı olarak adlandırılan devlet adamı Emir Celaleddin Karatay’ın yaşamı ‘Direniş Karatay’da anlatılıyor. Yapımını Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi’nin üstlendiği filmin başrollerinde Mehmet Aslantuğ, Fikret Kuşkan, Yurdaer Okur, Nefise Karatay, Alperen Duymaz, Burcu Özberk rol alıyor. 

18-03/08/rekorlarin-filmi-direnis-karatay-1518651682.png

Galası önceki gün akşam İstinyePark’ta gerçekleştirilen filmin yönetmeni Selahattin Sancaklı, yapımın ön hazırlığının yaklaşık beş ay sürdüğünü söyledi. Çekimlerin ise yedi haftada tamamlandığı bilgisini veren Sancaklı “İlk defa yapılan bir dönemi seyirciye sunmaktan ve bu kadar güzel ekip arkadaşlarıyla çalışmış olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu. Filmde Emir Celaleddin Karatay’ı canlandıran Mehmet Aslantuğ çekimler sırasında çok güzel hatıraları arkalarında bıraktıklarını ve takdirin seyirciye ait olduğunu dile getirdi. Moğol kumandanı Noyan karakterini oynayan Yurdaer Okur ise iyi bir film olması için tüm ekibin elinden geleni yaptığına dikkat çekerek “Alışık olmadığımız bir tarihi anlatıyoruz. Dünya çapında da önemli bir iş. Bu filmde yer aldığım için kendimi şanslı hissediyorum” dedi. Galaya yapımcı Ertuğrul Fındık’ın yanı sıra filmin diğer oyuncuları Fikret Kuşkan, Nefise Karatay, Alperen Duymaz, Volkan Keskin, Burcu Özberk, Nik Xhelilaj ve Buhara Ali Mete de katıldı. Film 9 Mart Cuma günü izleyiciyle buluşacak.

Bine yakın özel tasarım silah kullanıldı

‘Direniş Karatay’ın savaş sahnelerinde bine yakın özel tasarım ok, yay, kılıç, mızrak ve kalkan kullanıldı, çekimler 86 bin metrekare alanda gerçekleşti. 65 bin metrekare kapalı alanda gerçekleşen stüdyo çekimleri esnasında da savaş sahneleri için uluslararası standartta 45 kişilik dublör ekibi özel koreografilerle görev aldı. Bu esnada sette 500 kişinin aynı anda görev almasıyla da farklı bir rekora da imza atıldı. ‘Direniş Karatay’ film platosu, aynı zamanda kurulan ilk Selçuklu platosu olma özelliğinde. Kılıçarslan Köşkü, Sultan Kapısı, Ertaş Kapısı gibi tarihi yerlerin gerçeğe yakın prototiplerinin bulunduğu platonun sokaklarında ise döneme ait kasap, manav, fırıncı, kumaşçı ve benzeri meslek sahiplerinin dükkanları bulunuyor.

Moğollara karşı büyük bir direniş

2017 Temmuz ile ağustos aylarında çekimleri Konya’da gerçekleşen yapım ile Türkiye’de ilk kez bir üniversitenin kendi tarihinden yola çıkarak özgün bir hikâye anlatılıyor. Filmin öyküsü ve proje tasarımı Selman Kayabaşı’na ait. Senaryosunu Kayabaşı ve Uğur Uzunok’un kaleme aldığı film Selçukların son döneminde yaşananları sinemaseverle buluşturuyor. Alaaddin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesi üzerine tahta oğlu Gıyaseddin geçiyor. Gıyaseddin’in zayıflığı Moğolların baskısını ve Selçuklu üzerindeki iştahını artırıyor. Fakat dönemin en önemli devlet adamlarından Emir Celaleddin Karatay Moğollar için büyük tehlike oluşturuyor. Karatay tüm tecrübe ve gücü ile halkı Moğollara karşı büyük bir direnişe hazırlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN