Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer nasıl teşhis edilir ve tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer nasıl teşhis edilir ve tedavisinde nelere dikkat edilmeli?

Gazlı içeceklerin Alzheimer hastalığını tetiklediğinin açıklanmasından sonra vatandaşlar Alzheimer hastalığı nedir? Alzheimer nasıl teşhis edilir ve tedavisinde nelere dikkat edilmeli? sorularının yanıtlarını araştırıyor. Haberimizde Alzheimer hastalığı hakkında merak ettiğiniz her şeyi bulabilirsiniz.

Gazlı içeceklerin alzheimer hastalığını tetiklediğinin anlaşılmasından sonra alzheimer hastalığı vatandaşın gündeminde. Özellikle Cola tarzı gazlı ve şekerli içecek tüketen insanlar alzheimer hastalığını nedir? sorusunun yanıtını merak ediyor. Ayrıca 'Alzheimer nasıl teşhis edilir ve tedavisinde nelere dikkat edilmeli?' sorularıda sorulmaya başlandı. Haberimizde alzheimer hastalığı ve gazlı içecekeler hakkında yapılan araştırmanın detaylarını bulabilirsiniz. İşte bu hastalık hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar...

Amerika'da yapılan araştırma gözlerin alzheimer hastalığını çevrilmesine neden oldu. Bilim insanları diyabet ile demans arasında bağ olduğuna ilişkin yaptıkları çalışmaların sonucunda gazlı içeceklerin alzheimer hastalığı riskini artırdığı sonucuna ulaştı. 

GAZLI İÇECEKLER VE ALZHEİMER HASTALIĞI

Bilim insanları 'Batı diyetinin' Alzheimer hastalığının gelişimini hızlandırdığını belirledi. ABD Columbia Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışmada Alzheimer hastalığı ile şekerli içecekler, özellikle kola gibi gazlı içecekler arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi. Ekip elde ettiği bulguları kısa bir süre önce Chicago'da yapılan Alzheimer Derneği Uluslararası Konferansı'nda sundu.
Bununla birlikte Alzheimer'in şekerli asidik içeceklerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını kanıtlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğu belirtiliyor.

18-08/02/alzheimer-hastaligi-nedir-1533192941.jpg

ALZHEİMER HASTALIĞI NEDİR? 

Alzheimer hastalığı, halk arasında bunama olarak adlandırılmaktadır. Alzheimer aslında yaşlılığa ve beyin dokusunda yıkıma bağlı olarak ortaya çıkan kazanılmış yeteneklerin kaybıdır. Bu hastalıkta en çok unutkanlık dile getirilse de işin aslı öyle değildir. Aslında Alzheimer hastalığı  eskiden yapabildiği işleri yapamama, bulunduğu duruma uygunsuz davranışlar gösterme, uyku uyanıklık düzeninin bozulmasıdır.

ALZHEİMER HASTALIĞI NASIL ANLAŞILIR? 

Alzheimer hastalarının bulguları daha çok yakınları tarafından fark edilmektedir. Bozukluğun ilerlemesi ile bilişsel (kognitif) yeteneklerdeki kayıp, frontal ve temporal lob işlevleri ile ilişkili, dil alanlarında işlev kaybı (afazi), beceri gerektiren hareketlerde işlev kaybı (apraksi) ve tanıma fonksiyonlarında bozulmaya doğru uzanım göstermeye başlar.

TIBBİ AÇIDAN ALZHEİMER HASTALIĞI SÜRECİ

Altta yatan patolojik sürecin yansıması olarak beyinde limbik sistem ile frontal ve temporal loblar arasındaki bağlantılarda kopmalar olur. Patolojik süreç temporoparietal korteksin yoğun bir şekilde tutulduğu fakat frontal lobu da etkileyen amiloid plak ve nörofibriler yumaklarla karakterize inflamatuvar cevabın birlikteliğinde nöron kaybı ve atrofisini içerir.

18-09/21/21-eylul-dunya-alzheimer-gunu-1537524491.jpg

 ALZHEİMER HASTALIĞI NIN TANISI

Ayrıntılı hikâye alınması, nörolojik muayene ve olası diğer nedenleri dışlamak ve tanıyı desteklemek için beyin manyetik rezonans görüntüleme.

 ALZHEİMER HASTALIĞININ TEDAVİSİ İÇİN NELER YAPILMALI?

Hastalığın ilerlemesini engellemek için değişik ilaç grupları bulunmakla birlikte hastanın hastalığına uygun çevre ve koşulların sağlanması önemli yer tutmaktadır.

ALZHEİMER HASTALIĞINDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Hastaların tedaviye uyumları ancak bakım verenlerin desteği ile sağlanabilmektedir. Hastalıkla ilgili Türk Nöroloji Derneği sitesinde ayrıntılı bilgilendirici yazılar bulunmaktadır.

21 EYLÜL DÜNYA ALZHEİMER GÜNÜ TARİHÇESİ? 

İlk kez 1906'da Alman psikiyatrist ve patolojist Alois Alzheimer tarafından tanımlanan ve 65 yaş üstü kişilerde beyin dokularında ağır hasara neden olduğu tespit edilen Alzheimer hastalığı için hala etkili teşhis ve tedavi yöntemi bulunmuyor. Hastalık adını bu hastalığı bulan doktorun soy adından allmaktadır. 

18-09/21/alzheimer-belirtileri-nelerdir.jpg

Alzheimerla ilgili farkındalık oluşturmak ve bu hastalıkla yaşayanlara destek olmak amacıyla her yıl 21 Eylül, "Dünya Alzheimer Günü" olarak kutlanıyor. Her 3 saniyede bir yeni Alzheimer astası teşhisi yapılıyor. Alzheimer 21. yüzyılın kabusu olarak görülüyor. 

DSÖ, dünya genelinde demans hastalarının sayısının 50 milyon olduğunu, 2030'da bu rakamın 83 milyona, 2050'de ise 152 milyona yükseleceğini öngörüyor.

İlerleyen yaşın demans için bilinen en güçlü risk faktörü olmasına rağmen bu hastalığın yaşlanmanın normal bir parçası olmadığını vurgulayan örgüt, demansın halihazırda dünya genelinde ölümlerin önde gelen 7'nci nedeni olduğuna işaret ediyor.

Alzheimer, 65 yaş üstü grubun yüzde 2 ila 4’ünde, 85 yaş üstü grubun ise yüzde 20'sinde görülüyor.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN