Antibiyotik direnci ortadan kalkabilir

Antibiyotik direnci ortadan kalkabilir

Antibiyotikler bazı kötü huylu mikroorganizmalara karşı bir müddet sonra zarar vermemeye başlar.

Mutasyona uğrayan bakteriler, kendini korumaya alarak veya kabuk/görünüm değiştirerek antibiyok direnci sergiler. Böylelikle hastalığın seyri olumsuz açıdan ilerler. Antibiyotik direnci, başka bir değişle bir bakterinin antibiyotiğe maruz kaldığında hayatta kalma becerisinin genel adıdır, antibiyotiklerin etkilerine karşı durabilme yeteneğidir. Antibiyotik yapımında kullanılan 24 mantar türü üzerinde çalışmalar yapan bilim insanları, mantarların içerdiği biyo-etken maddeleri üreten binden fazla gen yolunun varlığını tespit etti. Araştırmacılara göre, bu çalışmadan yola çıkılarak daha güçlü ilaçlar doğal yoldan üretilebilir ve antibiyotik direnci sorun olmaktan çıkarılabilir.

Nature Microbiology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre; bilim insanları, bu çalışmada antibiyotik ilaç üretiminde kullanılabilecek çok sayıda biyo-etken maddenin üretim yolunu keşfetmiş oldu. İsveç Chalmers Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, 90’dan fazla örnekte, biyo-etken maddenin üretimini sağlayan gen sekansını doğru tahmin etmeyi başarırken, çok sayıda antibiyotik maddenin de farklı yollardan üretilebileceğini ortaya koydu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN