Antibiyotikler topluma zararlı

Antibiyotikler topluma zararlı

Bilinçsiz antibiyotik kullanımı toplum sağlığı açısından bir tehdit unsuru. En büyük mağdurlar ise çocuklar. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Gezer “Önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda bunun etkilerini toplumsal açıdan daha fazla göreceğiz” dedi.

Sonbahar mevsiminde olduğumuz şu günlerde üst solunum yolu enfeksiyonları çokça görülüyor. Özellikle grip gibi hastalıklarda da antibiyotik tedavisi hiçbir işe yaramıyor. Ancak buna rağmen antibiyotik kullanımında artış söz konusu. Özel Lokman Hekim Van Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Suat Gezer ise bilinçsiz antibiyotik kullanımının yalnızca kişisel zararları olmadığını, ekonomiye ve toplum sağlığına da çok ciddi zararlar verdiğini söyledi. Gezer, az sayıdaki hasta için antibiyotik ilaç yazdıklarını belirterek “Antibiyotik genelde üst solunum yolu hastalıklarının çok az bir kısmında gerekebilmektedir” diye konuştu.

Ailelerin yaptığı en büyük yanlışlardan birinin, bilinçsiz bir şekilde herhangi bir doktora danışmadan eczanelerden alının antibiyotikleri çocuklara kullandırtmak olduğunu söyleyen Gezer, şunları anlattı: “Bu son derece yanlış bir tutumdur. Bilinçsiz antibiyotik kullanımı ekonomimize ve toplumsal sağlığımıza çok ciddi zararlar vermektedir. Önlem alınmazsa önümüzdeki yıllarda bunun etkilerini daha fazla göreceğimiz endişesindeyim.”

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişikliklerin hastalıkları da beraberinde getirdiğini ifade eden Gezer, “Üst solunum yolu enfeksiyonları dediğimiz grip, nezle, boğaz enfeksiyonları ve orta kulak iltihabı gibi rahatsızlıklar çocuklarda bu süreçte artmaktadır. Buna bağlı olarak da çocuklarda yoğun antibiyotik kullanımı söz konusudur. Özellikle bilinçsiz ve doktor tavsiyesi dışında kullanılan antibiyotiklerin en büyük mağduriyetini çocuklarımız yaşamaktadır” dedi.

HANGİ DURUMLARDA KULLANILMALI?

Hastaların genelde ateş, halsizlik, yorgunluk, kırgınlık, kulak ağrısı, boğaz ağrısı ve kusma gibi şikayetlerle kendilerine başvurduklarını anlatan Gezer, sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle kreş ve okul gibi toplu kullanım alanlarındaki çocuklar risk altındadır. Bizim ailelerimize önerimiz bol bol el yıkanması, risk grubundaki hastalarda temas sırasında maske kullanılması ve bu tür ortamlardan en az miktarda etkilenme adına çocukların beslenmesine dikkat etmeleridir. Bunun yanında bu tarz şikayetleri olan çocukların mutlaka bir doktora göstermeleridir. Zaten gerekli durumlarda bizler ilaç tedavisine başlatıyoruz. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde zatürre dediğimiz alt solunun yolu enfeksiyonlarına yol açabileceği de unutulmamalıdır.”

Grip virüsünün her yıl mutasyon geçirdiği ve geçmiş dönem aşıları ile ilaçlarına karşı bağışıklık kazandığı biliniyor. Özellikle çocukluk çağından itibaren kullanılan antibiyotikler sayasinde ‘influenza’ virüsü ilerleyen süreçte yeni savunma metotları geliştirerek daha ölümcül bir hal alıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN