Antibiyotik'te aşırı tüketim uyarısı

Antibiyotik'te aşırı tüketim uyarısı

ABD’de 76 ülkeyi kapsayan araştırma, gereksiz antibiyotik kullanımının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 114 arttığını ortaya koydu. Alarm zillerini çaldıran çalışmada, kişi başı günlük kullanım oranının en fazla seyrettiği ülke ise Türkiye oldu. Reçetesiz kullanımın bakteri direncini artırdığını belirten uzmanlar “Gelecek yıllarda milyonlarca insanın hayatı tehlike altında olabilir” uyarısında bulundu. S/10

Gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımının bakteri direnci oluşturduğu yönündeki uyarılara rağmen kullanımı dünya genelinde hızla artıyor. Yapılan araştırmalar, antibiyotik kullanımının en çok düşük ve orta gelirli ülkelerde arttığını gözler önüne seriyor.

Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası nedeniyle yeniden gündeme gelen antibiyotik kullanımı, ülkelerin gelir durumlarına göre farklılıklar gösterirken, gelişen ülkelerde ilaç kullanımının giderek yaygınlaştığına, buna bağlı oluşan bakteri direncinin gelecek yıllarda milyonlarca insanı tehdit ettiğine dikkat çekiliyor.

ABD merkezli Hastalık Dinamikleri, Ekonomisi ve Politikaları Merkezi (CDDEP) araştırmacıları tarafından 2000 ile 2015 arasında 76 ülkedeki antibiyotik satışları baz alınarak yürütülen ve sonuçları bu yıl ‘Proceedings of the National Academy of Science’ (PNAS) dergisinde yayımlanan çalışma, düşük ve orta gelirli ülkelerin zenginleşmesiyle orantılı olarak antibiyotik kullanımının da yüzde 114 arttığını gösterdi.

Çalışmada, dünya genelinde antibiyotik tüketiminde tanımlanmış günlük doz 2000’de 21.1 milyar olarak kaydedilirken, bu rakamın 2015’te yüzde 65 artarak 34.8 milyara ulaştığı ortaya konuldu. Dünyada günlük antibiyotik kullanım dozu 2000’de bin kişi başına ortalama 11.3 iken, bu rakamın 2015’te yüzde 39 artışla 15.7’ye çıktığına dikkat çekilen çalışmada, araştırmacılar, antibiyotiklerin kullanımında 2030’a kadar dünya genelinde yüzde 200’e varan artış olabileceğini belirtti.

Araştırma, bu ülkelerde günlük ortalama antibiyotik tüketiminin her bin kişi başına yüzde 4 gerileyerek 26.8’den 25.7 doza düştüğünü ortaya koydu. Bu durumun, GSYH ile ilişkili olmadığı ifade edildi. Yüksek gelirli ülkeler arasında en fazla antibiyotik tüketiminin olduğu ülkeler 2015’te ABD, Fransa ve İtalya oldu. Çalışmada, 2015’te her bin kişi başına günlük ortalama antibiyotik tüketiminin en fazla olduğu ülkeler sıralamasının başında Türkiye yer aldı.

Listenin ikinci sırasında Tunus, üçüncü sırasında İspanya bulunurken, bu ülkeleri sırasıyla Yunanistan, Cezayir, Romanya, Belçika ve Fransa takip etti. Günlük ortalama antibiyotik tüketiminin her bin kişi başına en az olduğu yerler ise Orta Amerika, Dominik Cumhuriyeti, Fransızca konuşulan Batı Afrika ülkeleri, Meksika ve Filipinler oldu.

Uzmanlar, doktor tavsiyesi dışında kullanılması halinde, bakterilerin antibiyotiğe karşı direnç geliştirdiğini artırdığı ve bu durumun hastalığın geç iyileşmesine neden olduğu, ayrıca dirençli bakterilerin de pek çok hastalığı beraberinde getirdiği konusunda uyarıda bulunuyor. OECD raporunda, artan antibiyotiklere dirençli bakterilerin, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde gelecek 30 yıl içinde Avrupa, Kuzey Amerika ve Avustralya’da 2,4 milyon kişinin hayatına mal olabileceği ve el yıkamak, antibiyotik reçetelerinde daha ihtiyatlı olmak gibi basit önlemlerle, kişi başına yılda 2 dolar harcayarak bu ölümlerin dörtte üçünün engellenebileceği vurgulandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN