Asabiyim çünkü bakterim var

Asabiyim çünkü bakterim var

Bağırsak bakterilerinin ruh halini de etkilediği ortaya çıktı. Yapılan bir araştırmaya göre bağırsaklardaki bakterilerin duyguları düzenleyen genlerle ilişki içinde olduğu ortaya konuldu. Bu bakterilerin özellikle anksiyeteye yol açtığı belirtildi.

E ndişeli, sıkıntılı veya kaygılı olduğunu düşünen pek çok kişi bu olumsuz duygulardan kurtulmak için psikiyatriste başvurur, antidepresan ilaçlarda çareyi arar. Ancak yeni bir araştırma, bağırsak bakterilerinin kaygı gibi duyguları önemli ölçüde etkilediğini gösteriyor. Bilim insanları beyindeki bazı mikro regülatörlerin (mikroRNA’lar) anksiyete tipi hastalıklarda ve davranışlarda önemli rol oynadığını ve bağırsaktaki bakteri seviyelerinden etkilendiğini keşfetti. İrlana’daki Cork Üniversitesi’nde yapılan bu çalışma, bağırsak bakterileriyle fiziksel ve zihinsel sağlık arasındaki bağlantıları ortaya koydu. Oysa daha önce bağırsağın beyni ve beyin gelişimini etkilediği hiç düşünülmemişti. Araştırmacılar, mikroorganizmaların (mikrobiklerin), mikrofloresiz farelerin bakterilerden arınmış bir balon içinde yetiştirildiği beyinlerinde değiştiğini buldu. Bu fareler, anormal bir endişe ve depresif davranışlar sergiledi. MiRNA’ların (DNA ve RNA’nın yapı taşları olan, genlerin nasıl ifade edildiğini kontrol eden kısa bir nükleotid dizisi), duyguların yaşanmasıyla sıklıkla ilişkilendirilen amigdala ve kişilik gelişiminde rol oynayan prefrontal korteksi etkilediği belirtildi. MiRNA’ların düzgün çalışmamasının stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklara, nörodejeneratif hastalıklara ve nörogelişimsel anormalliklere yol açtığı, kaygı ve benzeri davranışlara neden olduğu kaydediliyor. Araştırmanın yazarlarından Dr. Gerard Clarke “Psikiyatrik bozuklukların tedavisinde beyindeki miRNA’ları modüle etmek mümkün olabilir ancak bu alandaki araştırmalar, örneğin kan-beyin bariyerini geçebilen, güvenli ve biyolojik açıdan kararlı bileşikler bulma gibi birkaç zorluğu aşmamız gerektiğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN