‘Atmaca Nazlı’nın dediği oldu Cihani Deresi kurudu

‘Atmaca Nazlı’nın dediği oldu Cihani Deresi kurudu

Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi ‘Kadın Atmacalar’ grubu mücadelelerine rağmen HEs projesi yüzünden Cihani deresinin kurumasının üzüntüsünü yaşıyor.

Artvin’in Arhavi ilçesi Kamilet Vadisi’nde şehir içerisinde oluşu nedeniyle çevrecilerin tepkisine neden olan ve kamuoyunda ‘Çılgın HES’ olarak bilinen Kavak hidroelektrik santral (HES) inşaatı tamamlandı. HES projesi geçen ay deneme üretimine başladı, suyun tünele alındığı Cihani Deresi yatağı kurudu.

Vadide, HES projesine karşı 6 yıldır başlarına taktıkları atmaca maskeleri ve ellerinde sopalarla nöbet tutan ve hukuk mücadelesi veren Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi ‘Kadın Atmacalar’ grubu mücadelelerine rağmen derenin kurumasının üzüntüsünü yaşıyor.

Kadın Atmacalar Grubu üyesi Nazlı Demet Uyanık açtıkları davalarla projeyi iki defa iptal ettirmelerine rağmen inşaatın tamamlanmasına isyan ederek “Santral kurulmadan önce derelere sık sık geliyor, ağaçların üzerinden suya atlıyorduk. Şimdi su ancak ayak bileğimize kadar geliyor. Bizim içimiz kan ağlıyor” dedi. Zeliha Ocaklı ise çok mücadele ettiklerini ancak derenin kurumasını engelleyemediklerini belirterek “Burası bizim için piknik alanıydı. İşten çıktığımız zaman kan ter içinde bu dereye gelip çoluk çocuk yüzüyorduk. Suyumuzu elimizden aldılar. Su bittikten sonra oksijen bitti. Bizim burada yaşantımız engellendi” diye konuştu. Dereden eskiden su içtiklerini hatırlatan Suzan Özçakmak da “Burası alabalık doluydu. Şimdi ne alabalık kaldı ne de su. Kokudan geçilmiyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN