Avrupa’yı tarumar eden ciddiyetsiz ajan kadınlar

Avrupa’yı tarumar eden ciddiyetsiz ajan kadınlar

ABD’li iki kadının Avrupa’ya uzanan ajanlık öyküsünün anlatıldığı ‘The Spy Who Dumped Me’ her şeyin adeta arapsaçına döndüğü bir yapım. Garip ve uzun diyaloglar absürt olaylarla iç içe geçiyor. Komedinin ayarı kaçarken aksiyon ciddiyetini kaybediyor. Filmde güzel oyuncular dikkat çekerken Avrupa’nın birçok ülkesi beyazperdeye taşınıyor.

ERKUT TEZERDİ/KARAR

ABD’nin sinema endüstrisi, ünlü oyuncuları dönem dönem komedi-aksiyon karşımı enteresan bir yapımda buluşturuyor. Espriler, entrikalar, patlamalar, döner tekmeler derken böyle filmlerde genel itibarıyla çok farklı bir olay dizisi varmış gibi görünüyor ama kullanılan formüller birbirinin aynı olunca sıradanlıktan ileri gidilmiyor. Bu durum Türkiye’de yaşansa suç para kaybetmek istemeyen yapımcıya atılabiliyor ama mevzu ABD’de gerçekleştiğinde yönetmen hedef tahtasına oturtuluyor ki doğru olan da bu zaten çünkü çekmeseydin o zaman! Neyse… Kısaca: Bizde mafyalı filmler neyse onlarda komik casus yapımlar odur. Sinemanın gelişmesi için böyle deneysel görünümlü çalışmalara da ihtiyaç var. Neticede maddi açıdan istikrar sağlandığında yönetmenin daha iyi filmleri ortaya çıkıyor. Susanna Fogel imzalı ‘The Spy Who Dumped Me’ de (Beni Satan Casus) bu formatta bir çalışma. Sanki yönetmenin bir sonraki işlerine referans olması için “Kamera kayıt” demiş.

18-08/11/ekran-resmi-2018-08-11-161626.png
Filmin kadrosunda Mila Kunis (Audrey), Kate McKinnon (Morgan), Justin Theroux (Drew),
Sam Heughan (Sebastian) ve Hasan Minhaj (Duffer) yer alıyor.

Filmde ya yeteneği törpülenmiş ya da ezelden yeteneksiz ünlü oyuncular, komedi-aksiyon, Batı Amerikalı karakterler, upuzun garip diyaloglar, absürt olaylar her şey iç içe sunuluyor. Bu da komedinin ayarını kaçırırken aksiyonu ciddiyetten arındırıyor. Hatta aralarında İzmir’den Iğdır’a kadar bir mesafe bulunuyor, seyirci içselleşemiyor. Bunun yanına kültürel espriler de eklenince sinemanın evrensellik ilkesi geri plana atılıyor. Erkek veya kadın fark etmez, güzel oyuncularla onların saflığını beyazperdeye taşımak isteyen senarist ve yönetmen Fogel, birçok yere gönderme yapmak yerine senaryoya kara mizah öğeler ekleseydi ‘The Spy Who Dumped Me’ kesinlikle daha iyi bir yapım olabilirdi. Ayrıca Mila Kunis 2015’teki ‘Jupiter Ascending’ filmindeki rolünden sonra kariyerinin en kötü performanslarından birini daha sergiliyor. 2011’de Altın Küre’ye ‘Black Swan’daki rolüyle aday gösterilecek kadar iyi oyunculuk çıkaran Kunis, bu filmin senaryosunu okuduktan sonra oynamak için “Evet” dediyse, kim bilir başka nelere “Evet” diyecek. Geçiyorum, Hollywood magazinden uzak duruyorum.

Yapımda, 30’lu yaşlarındaki sıradan iki yakın arkadaş Audrey ile Morgan kendilerini bir anda aksiyonun ortasında buluyor. Audrey’in eski erkek arkadaşı Drew CIA ajanıymış. Bir operasyonda açığa çıkınca hem önemli bilgileri içeren flaş bellek korunmalıymış hem de haliyle hayatta kalmak gerekiyormuş. CIA ajanı Drew baskın sonucu ölünce operasyonu yürütmek olaylardan bihaber ama aksiyon delisi eski kız arkadaşı Audrey’e düşüyor. Morgan da dünden razı. Cahil cesaretine sahip iki kadın flaş belleği Viyana’daki sahibine ulaştırmak için atlıyor uçağa, ver elini Avrupa! Ardından çok sayıda ülkede kovalamaca ve bağlantılı olaylar vuku buluyor. Arabalar çarpışıyor, yumruklar konuşuyor, silahlar ateşleniyor, el bombaları patlıyor. Lakin her nedense iki kadın bir şekilde hayatta kalıyor. Bu da demek oluyor ki filmin devamı gelebilir.

Azıcık ‘Austin Powers’ ile ‘Zoolander’ serisi, biraz ‘Dumb and Dumber’, üzerine de Rob Schneider filmlerinin sos olarak katıldığını düşünün, işte size ‘The Spy Who Dumped Me’. Filmde oyunculuklar çok zayıf ama karakterler bizden. Yönetmenlik vasat, senaryo mantık hatalarıyla dolu. Ancak film her nedense kendisini sonuna kadar izletmeyi başarıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN