Az iyot çok hastalık

Az iyot çok hastalık

Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, toplumda her geçen yıl artan iyot eksikliğinin guatr ve yeni doğan bebeklerde zihinsel yetersizliğe yol açtığını belirterek iyotlu tuz kullanılmasını önerdi.

Guatr oluşumu ve çocuklarda zihinsel yetersizliğe neden olan iyot eksikliğinin, Türkiye için tekrar sorun olmaya başladığını ifade eden Acıbadem Kayseri Hastanesi endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi, söz konusu iyot eksikliği artışını; branşı dışında açıklama yapan ve medya yoluyla sürekli gündeme gelen bazı akademisyenlerin yanlış yönlendirmelerine bağladı.

Sağlık Bakanlığı, alanında yetkin akademisyenlerin ve ilgili yetkililerin desteğiyle 1997 yılında başlatılan toplumda iyot alımının artırılması çalışmalarına rağmen, 2007’de yapılan taramada iyot eksikliği oranının yüzde 30’u orta-ağır düzeyde olmak üzere yüzde 47 dolaylarında görüldüğünü kaydeden Tanrıverdi “İyotlu tuz kullanımının artırılmasına yönelik kampanyalardan önce bu eksiklik yüzde 90’ların üzerinde idi. Son yıllara kadar iyotlu tuz kullanımının önemi toplumda anlaşılmaya başlamakla birlikte bazı meslektaşlarımızın kendi branşı dışında iyotlu tuza dair yaptığı yanlış yönlendirmeler eskiden olduğu gibi iyotlu tuz kullanımını azaltarak, iyot eksikliğini artırdı” dedi

MİNERALLİ SUDAKİ YETERLİ DEĞİL

Bazı gıdalar ve mineralli sulardaki iyotun günlük alım için yeteli olmayacağının altını çizen Prof. Dr. Fatih Tanrıverdi “Mineralli sularda, bazı vitamin preparatlarında ve bazı gıdalarda iyot var. Ancak bu miktar yeterli değil. Örneğin 100 gram balıkta yaklaşık 40 mikrogram iyot var, ki bu günlük alım miktarımızın üçte birine denk geliyor. Yani bazı gıdalar ve mineralli sularla iyot alınabilir ama bunun en doğal yolu, önerilen sağlıklı düzeyde iyotlu tuz kullanımı” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN