Baba ne yerse çocuk da odur

Baba ne yerse çocuk da odur

Kişinin sağlığını doğmadan önce babasının ne yediğinin de etkilediği ortaya çıktı. Cincinnati Üniversitesi’nden araştırmacılar, proteini az tüketip karbonhidrata yüklenenlerin çocuklarının sağlıklı olmadığını tespit etti. Baba adaylarına balık, et, sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme tercih etmesi önerildi.

Doktorlar hamile anneler için iyi beslenmenin önemini uzun zamandır vurguladı ancak en son bulgular babanın diyetinin bebeğin sağlığında benzer bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, baba adayının düşük karbonhidrat ve yüksek proteinli beslenmesinin sağlıklı bir çocuk sahibi olmasına yardım edeceğini keşfetti.

Cincinnati Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada insan DNA’sına çok benzeyen meyve sinekleri kullanıldı. Deney sırasında dişi meyve sinekleri aynı diyetle beslenirken, erkek sineklere maya ve şekerlerden oluşan farklı bir beslenme uygulandı. Sinekler bu şekilde beslendikten 17 gün sonra çiftleştirildi. Sonuçlar babalarının yüksek karbonhidrat ve düşük proteinli bir beslenme alışkanlığına sahip olmasının yavruların hayatta kalma ihtimalini düşürdüğünü gösterdi. Zira yüksek karbonhidrat, düşük proteinli diyet verilen erkeklerin yavruları için ölüm oranı daha yüksekti. Çalışma, baba olmak isteyen erkeklerin makarna, pirinç ve beyaz ekmeği yemeyi bırakmasını; balık, et, sebze ve meyvelerden oluşan bir beslenme tercih etmesi gerektiğini gösterdi. Ayrıca tatlı, kek, bisküvi gibi şekerli gıdalardan kaçınılması da tavsiye edildi.

Cincinnati Üniversitesi’nden biyolog Prof. Dr. Michal Polak “Anne adaylarının beslenmesinin yavruları üzerinde bir etki yarattığını biliyorduk ancak babalık diyetiyle yavru arasında bir bağlantı bulmak gerçekten sürpriz oldu” diyor. Sonuçları Proceedings of the Royal Society B’de yayımlanan araştırmayla bebeklerin sağlıklarını babasının etkilediği, bunların babasından meni yoluyla yavrularına geçebilecek toksinlere maruz kalma gibi doğrudan çevresel etkiler olduğu kaydedildi. Cincinnati Üniversitesi’nden Doç. Dr. Joshua Benoit “Erkeklerin beslenmesinin üreme kapasitesini etkilediğini gösteren çok sayıda çalışma var. Bu çalışmadaki bulgular ise bir erkeğin sağlığının da yavruları üzerindeki önemini ortaya koyuyor” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN