Bakan Kurtulmuş: Ünlü aktör Brad Pitt Troya ile ilgili tanıtımda yer alacak

Bakan Kurtulmuş: Ünlü aktör Brad Pitt Troya ile ilgili tanıtımda yer alacak

"Troya ile ilgili uluslararası tanıtım yaparken Brad Pitt'le de bir organizasyon yapılacak mı?" sorusuna Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, "O çalışma var, ben kesinleşmediği için söylemedim. Öyle bir tanıtım yüzünün yer aldığı bir program düşünülüyor. İnşallah anlaşılabilir" karşılığını verdi.

Antalya Belek Turizm Merkezi'nde ulusal medya kuruluşlarının Ankara  temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kurtulmuş, sıcak gündemin yanı sıra turizm  kültürel alanda yürüttükleri faaliyetleri ilişkin bir sunum yaparak soruları  cevapladı.

Kültür ve Turizm Bakanı olarak yaklaşık 6 aydır görev yaptığını  anımsatan Kurtulmuş, bu süreçte bakanlığı, bakanlığın da kendisini tanıdığını,  Türkiye'nin kültür ve sanat camiasını ve politikalarını yakından görme imkanı  olduğunu belirtti.

"Öncelikle şunu söylemek isterim, esas meselemiz bizim herhalde milli  kültürel bağımsızlık meselesidir. Bu, bugünün meselesi de değil." diyen  Kurtulmuş, yaklaşık 2 asırdır, Osmanlı'nın Batı'yla karşılaşması sonrasında,  özellikle teknoloji ve ekonomi alanındaki yenilgiyi hissetmesiyle birlikte, bugün  tashih etmek durumunda oldukları bir kültürel anlayışın bulunduğunu bildirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"O da şudur; biz batıya karşı meydan okumamızı, onların kültürel üst  yapısını alır, taklit eder, onlar gibi olursak, kendi köklerimizi, milli  değerlerimizi, varlığımızı, birikimimizi bir şekilde kenara koyarsak adam oluruz  zanneden, telakki eden bir anlayış tanzimatla  meşrutiyetle birlikte gelen ve  maalesef cumhuriyetin elitleri tarafından da bir şekilde benimsenen, bugün bile  belli oranda etkileri olan bir anlayış. Bu tashih edilmesi gereken bir husus.  Çünkü biliyoruz ki bizim yakın siyasi tarihimiz de şunu gösteriyor, milli  kültürel bağımsızlığa sahip olmayan milletlerin bir şekilde ekonomik ve  teknolojik alanda da bağımsız olabilmeleri mümkün değil. Onun için bu alana  yoğunlaşmamız gerekiyor. Bu şu demek değil, dünyadan kopuk, tamamıyla Türkiye'nin  içerisine kapanmış bir kültür anlayışı değil. Tam tersine dünyadaki gelişmeleri  bilen, ama bu topraklarda, Anadolu topraklarında ne varsa bunun hepsini  Türkiye'nin birikimi olarak kabul eden ve bu birikim üzerinden dünyaya kültürde,  sanatta yeni şeyler söyleyebilme iddiasında olan bir kültürel telakkiyi, anlayışı  ortaya koymak durumundayız. Bu topraklarda bu anlamda bize muazzam bir zenginlik  sağladığını görüyoruz, ben de işin içine girdikçe daha çok görüyorum."

Kurtulmuş, Troya'dan Osmanlı'ya kadar 24 büyük medeniyetin Anadolu  topraklarından geçtiğini, bunların her birinin geriye bıraktığı büyük bir miras  bulunduğunu, bunların hepsinin kabul edilmesi gerektiğine değindi. Kurtulmuş, "Bu  topraklarda Troya'nın birikimi de bizim birikimimiz, Karyalıların birikimi de  bizim birikimimiz, Osmanlı'nın, Selçuklu'nun birikimi de bizim birikimimiz. Bu  topraklarda Aşık Nesimi ile Yunus Emre'yi ayırmadan, her ikisini birden bizim  birikimimiz olarak kabul etmek durumundayız. Necip Fazıl'la Mehmet Akif'i, Nazım  Hikmet'i birbirinden ayırmadan, onlar kendi dönemlerinin içerisindeki  farklılıklara rağmen bunların hepsini kabul etmek durumundayız." ifadesini  kullandı.

TURİZMDE PAZAR VE ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

Bakan Kurtulmuş, turizm sektöründe pazar ve ürün çeşitlendirmesinin  önemine dikkati çekti.

Kurtulmuş, "Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya, Endonezya ve Malezya  gibi Asya ülkelerini yeni pazarlar olarak görüyoruz. Yaklaşık bu 6 ülkenin nüfusu  dünya nüfusunun yarısı ve her birisinde çok kuvvetli bir orta sınıf var. Ayrıca  Türkiye gibi bir ülkede sadece deniz turizmine bağlı kalınmamalı, kış turizmi,  doğa turizmi, yayla turizmi, kongre, gastronomi gibi turizm alanlarında  çalışmalarımız da sürüyor." dedi.

Son 6 ayda çok sayıda uluslararası organizasyona ve fuara  katıldıklarını belirten Kurtulmuş, uluslararası organizasyonlarda görünmenin çok  faydası olduğunu dile getirdi. Bakan Kurtulmuş, 2018 yılı içerisinde Troya  yılının kutlanacağını, bazı uluslararası örgütlerin yıllık toplantılarının  Türkiye'de yapılacağını vurguladı.

Turizmde 2014 yılının zirve yılı olduğunu, 2015 ve 2016 yıllarında ise  turizmin "dibe" vurduğunu aktaran Kurtulmuş, Rusya ile yaşanan uçak krizi, terör,  FETÖ'nün saldırısı, Avrupa'daki seçimler ve Türkiye'ye karşı ortaya çıkan tavır  gibi bazı olumsuzlukların yaşandığını, bunların da sektörü etkilediğini  anımsattı.

Bakan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2017'nin sonunda ikisi de hakikaten turizm sektöründe önemli isimler,  birisi Talep Rifai, 2017 sonunda Dünya Turizm Örgütü Genel Sekreterliğini  bırakan, Türkiye dostu, Ürdün kökenli önemli bir isim. Anne tarafından da Türk  olan birisi, Osmanlı soyundan gelen birisi. O çok güzel bir şey söyledi,  'İnanılmaz bir geri dönüşle Türkiye gerçekten 2017'yi çok başarılı bir şekilde  kapatmıştır diye. Yine Yunanistan'ın Turizm Bakanı da o da turizm dünyasının  tanıdığı birisi, Türkiye'nin turizm savaşına geri dönmesinin Türkiye için önemli  olduğunu ifade etti."

2018 HEDEFİ 36 MİLYON YABANCI TURİST

Kurtulmuş, 2017'nin 32,4 milyon turist sayısı ve yaklaşık 26 milyar  dolar turizm geliriyle tamamlandığını anımsattı. Kurtulmuş, turizm gelirinde  yüzde 17, turist sayısında da yüzde 28 artış olduğunu, Rusya'dan yaklaşık 5  milyon, Almanya'dan da 3,5 milyon ziyaretçinin geldiğini söyledi. 2018'de tur  operatörlerinden gelen erken rezervasyon konusunda ciddi bir kıpırdanma olduğunu  belirten Kurtulmuş, ülkelere göre erken rezervasyon rakamlarının geçen yıla  oranla yüzde 20 ile yüzde 60 arasında artış gösterdiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, "Kruvaziyer turizm de biliyorsunuz  son 2 yılda durdu. ABD ile vize krizinin aşılmasıyla burada da ciddi bir ivmenin  olacağını düşünüyoruz. 2018 yılı için 36 milyon turist ve 34 milyar dolarlık bir  turizm geliri elde etmemiz hiç de zor değildir. Eğer gelişmeler böyle devam  ederse, bu projeksiyonlar 2018 yılına gerçekten yansırsa bu şekilde olacaktır  diye düşünüyoruz. Ayrıca, seyahat acentelerine verdiğimiz destekleri devam  ettiriyoruz, yani en son 9 bin dolara kadar bu destekleri çıkartıyoruz." diye  konuştu.

KAÇIRILAN TARİHİ ESERLERİN TÜRKİYE'YE GETİRİLMESİ

Çok ciddi mesafe almaya başladıkları alanlardan birinin de kaçırılan  tarihi eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, 14  Eylül 2017 tarihinde Herakles Lahdi'nin Antalya'ya getirilmesinin çok ses  getirdiğini ifade etti.

Kurtulmuş, "Şu anda ocak sonuna kadar getirmeyi planlıyoruz, ama  şubata da kalabilir; Karya dönemine ilişkin altın tacın Edinburgh'tan (İskoçya)  Türkiye'ye getirilmesi düşünülüyor, planlanıyor. Tabii bu arada önemli bir şey de  Şeyh Hamdullah Efendi'nin oğlunun 16'ncı Yüzyıla ait el yazması Kur'an-ı Kerim'i  İngiltere'de pazartesi günü müzayedeye çıkacakken, biz cuma günü müzayedeyi  durdurduk, şimdi onun da geri dönüş işlemlerinin yapılması için çalışmalar devam  ediyor." açıklamasında bulundu.

PRESTİJ PROJELERİ

Bakanlığın kültür alanındaki prestij projeleri konusunda bilgi veren  Kurtulmuş, İstanbul'daki AKM'yi 2019 yılına yetiştirmeyi planladıklarını, Rami  Kışlası'nın bir kitap vadisi haline getirilecek ve yaklaşık 7 milyon kitabın  orada sergileneceğini bildirdi.

Kuleli Askeri Lisesi'nin müzeye dönüştürülmesiyle ilgili ortak bir  çalışmanın yürütüldüğüne işaret eden Kurtulmuş, "Burayı da bir prestij müzesi  haline getireceğiz. Yani diyelim birkaç saat İstanbul'da vakti olan birisinin  Anadolu topraklarındaki bütün kültürel birikimi, zenginliği görmek için gidip  ziyaret edeceği bir müze haline getireceğiz." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) binasını da 2019 yılına  yetiştirmeyi planladıklarını belirten Bakan Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Fuat Sezgin'in Ursula Sezgin Kütüphanesi bu yıl içerisinde açacağız.  Oradaki sıkıntımız, Almanlarla yaşanan gerginlikti. 35 bin nadide eser ve el  yazması eser var, bunun yaklaşık 16 binini getirdik, sonra durdu. Araya  Almanya'daki seçimler gelince Almanlar bırakmamaya başladılar. Şimdi biliyorsunuz  tekrar Almanlarla bir iyileşme sürecine girdik. Perşembe günü burada Almanya'nın  çok önemli 15 büyük kuruluşun gazetecileriyle bir araya geldik. Oradan da aldığım  hava, Almanlarda da ciddi bir şekilde Türkiye'yle ilişkilerin yumuşatılması,  rahatlatılması konusunda bir irade var. Ümit ediyorum ki bu Fuat Sezgin  Kütüphanesine de yansıyacaktır ve kısa süre içerisinde oradaki 35 bin kitabı  Türkiye'ye getirmek mümkün olacak."

SİNEMA SEKTÖRÜ

Sinema sektörüne de değinen Kurtulmuş, bu sektöre verilen desteklerin  2002 ile 2015 arasında 35 kat arttığını, 2002 yılında 30-34 civarında bulunan  yerli film üretiminin geçen yıl 151'ye çıktığını, Buğday, Ayla ve Sarı Sıcak  filmlerinin de uluslararası prestijli alanlara çıktıklarını belirtti.

Kurtulmuş, "Geçen yıl 151 yerli film vizyona girmiş. Yerli film  izleyici sayısında Avrupa birincisiyiz, bu önemli bir şey. Hep sanki şöyle bir  telakki var, Türkiye'de fazla yerli film üretilmiyor, yabancı filmler izleniyor  gibi, öyle olmadığını görüyoruz. Opera ve balede de önemli sayıya ulaşılmış."  dedi.

"Sinemaya Gitmeyen Çocuk Kalmasın" kampanyasının 2018 yılında da devam  edeceğini de vurgulayan Kurtulmuş, Türkiye'de 2017 yılında yaklaşık 65 bin kitap  basıldığını, kitap basımı ve çeşitliliği bakımından Türkiye'nin dünyada ilk 10'a  girdiğini aktardı.

Önemsedikleri bir başka hususun da kütüphane hizmetlerinin uzatılması  olduğunu dile getiren Kurtulmuş, Beyazıt Kütüphanesi gibi 7 gün 24 saat açık  kütüphaneler olmasını istedi.

Bakan Kurtulmuş, kültür ve sanatın genç nesiller içerisinde bir  uyanışa vesile olmasının temin ederek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de niçin kültür-sanat alanında bence üretken olmadığımızın,  yeterince üretken olamadığımızın temel noktalarından birisi; bizim tam da hiç  taklit edilmeyecek alan olan kültür-sanat, edebiyat vesaire alanlarında taklit  ederek modernleşmeye başlamamızdır. Daha doğrusu modernleşmeyi tamamen şekli,  dışa ait bir mesele olarak görmemizdir. Şehbenderzade'nin söylediği çok güzel bir  söz var, büyük bir eleştiri, diyor ki; 'İçimizde bir Fransız gibi şarap içebilen,  bir İngiliz gibi vals edebilenimiz, bir İtalyan gibi sanat eserlerini  izleyebilenimiz vardır, ama bir uçak mühendisimiz, köprü yapacak bir mühendisimiz  ya da fabrika kuracak bir mühendisimiz yoktur.' diyor. Temel mesele budur. Böyle  olduğu için uzun yıllar son derece yanlış uygulamalar oldu, bunu söylediğimizde  bazıları kızıyorlar, ama bu sadece geçmiş eleştirisi anlamında değil zihinsel  kodlarımızı düzeltelim ve bunu yerlileştirelim diye söylediğimiz bir şey.  Biliyorsunuz Türkiye'de yaklaşık 2,5 yıl Türk sanat musikisinin TRT'nin  radyosundan yayınlanması yasaklandı 1936-1938 arasında. Yine zannediyorum 1976 ya  da 1977'dir, konservatuvarda Türk sanat musikisi bölümü yoktu, açılamazdı. Bizim  neslimiz bilir, biz müzik derslerinde Türk sanat musikisi, hele hele Türk halk  musikisi gibi bir şeyi hiç duymadık. Çünkü müzik derslerinde bunların müfredatta  bir şekilde ifade edilmesi belki kanunla falan yasaklanmamıştı, ama uygulamayla  yasaklanmış olan bir durumdu. Gerçekten bu şeyleri yaşadık. Bize ait olanlardan  kurtuldukça adam olacağımızı zannettik. Bu anlamda da dünyanın en sancılı, en  sıkıntılı modernleşmesini, Türk modernleşmesini yaşadık. Halbuki 2 asır evvel  modernleşmeyi doğru bir şekilde başlatabilmiş olsaydık, doğru başlayan bazı  çabaları sürdürülebilmiş olsaydık, bugün ekonomide de kültürde de sanatta da her  alanda çok daha ileriye gitmemiz mümkün olurdu diye düşünüyorum."

BRAD PİTT İLE BİR ORGANİZASYON...

Troya'yı sadece Türkiye'de değil, dünyada tanıtmak perspektifiyle  çalışmalar yapılacağına değinen Kurtulmuş, bu çerçevede Devlet Opera ve Balesinin Troya ile ilgili oyunlar sergileyeceğini, 23'e yakın uluslararası festivalde  Troya'nın tanıtılacağını, ayrıca yarışmalar, konserler, tiyatro gösterileri,  filmler, kısa film ve belgesel yarışmaları ile ciddi bir farkındalık  oluşturulacağını söyledi.

"Troya ile ilgili uluslararası tanıtım yaparken Brad Pitt'le de bir organizasyon yapılacak mı?" sorusuna Kurtulmuş, "O çalışma var, ben kesinleşmediği için söylemedim. Öyle bir tanıtım yüzünün yer aldığı bir program düşünülüyor. İnşallah anlaşılabilir." karşılığını verdi.

ARKEOLOJİK KAZILARA ÖZEL SEKTÖR DESTEĞİ

Kurtulmuş, özel sektörün arkeolojik kazılara desteği ve  Göbeklitepe'deki son durumun ne olduğu yönündeki soru üzerine de Kültür ve Turizm  Bakanlığının prestijli ama yoksul bir bakanlık olduğunu belirtti.

Kısıtlı imkanlar içinde çalıştıklarını ve en çok para harcanacak  alanlardan birinin arkeolojik kazılar olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şöyle  konuştu:

"Bizim en büyük problemlerimizden birisi şu, gittiğimizde,  gördüğümüzde içimiz sızlıyor, böyle göz göre göre çalınmış geçtiğimiz on yıllar  boyunca. Bunlar maalesef çoğu etrafında basit tel örgüler bile ayrılmadan, köyün  içerisinde ya da mezranın ortasında kalmış yerler, gelen götürmüş, giden  götürmüş. Bunu da çok açık, yani hiç lafımı gizlemeden söylemek istiyorum. Ben bu  anlamda tarihi eser kaçakçılığının bazı ülkelerin kendi kültürel siyasetlerinin  bir parçası olarak kullanıldığına inanıyorum. Eğer bu kaçakçılara göz  yummasalardı, yani göz yummaktan kastım nedir? Bugün batının en büyük müzelerinde  bakıyorsunuz Anadolu'dan kaçırılmış olan fevkalade büyük önemli eserler var. Eğer  göz yummasalardı, herhalde bu tarihi eser kaçakçıları da bir pazar  bulamayacaklardı. Şimdi korkarım ki Suriye'den, Irak'tan kaçırılan çok sayıda  eser birkaç sene sonra yine batının önemli müzelerinde sergilenmeye başlanacak."

Bakan Kurtulmuş, dolayısıyla en ufak bir kaçağa göz yumulmayacak bir  model kurmak zorunda olduklarını ifade etti.

Kültür sanatta şu anda muazzam bir teşvik olduğuna işaret eden  Kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"Yani herhangi bir kültür projesine sponsor olan kuruluşumuz,  harcadığı paranın tamamını gider olarak yazabilir. Bizim özel sektörümüzün de bu  anlamda kültür sanat faaliyetlerine destek olmak, öncü olmak gibi yeni yeni  başlayan bir ilgisi var. Bu ilgiyi artırmak bakımından belki bazı yerler burayı  alın, yapın, ortaya çıkarın, işletin şeklinde bir model. İyi bir model kurarak,  devletin Müzeler Genel Müdürlüğümüzün, üniversitelerimizin ilgili bölümlerinin  kontrolünün yüzde 100 sağlandığı bir ortamda bu şekilde özel sektörün kullanımına  açılabilir, bizim diyelim 30 senede yaptığımızı özel sektör üç yılda, dört yılda,  beş yılda yapabilir. Böyle bir model üzerinde şu anda düşünce olarak, fikir  olarak bunu geliştirmeye çalışıyoruz."

Kurtulmuş, Göbeklitepe'de çalışmaların devam ettiğini, nisan ayında  ziyarete açılmasının planlandığını belirtti.

TOPKAPI SARAYI PROJESİ

Bakanlığın en önemli faaliyetlerinden birinin Topkapı Sarayı olduğunu,  şu anda 27 ayrı restorasyon çalışması bulunduğuna işaret eden Kurtulmuş, "Topkapı  Sarayı'nda restorasyon çalışmaları son derece titizlikle devam ediyor ve inşallah  kısa süre içerisinde bitirildiğinde muazzam bir alan ortaya çıkacak. Yine  Topkapı'yla ilgili ciddi bir projemiz de, eğer yapabilirsek, yani bugün başlasak  belki 10 sene sürecek olan bir şeydir; Sur-i Sultani etrafındaki bütün alanları  almak, hatta Fransız Hapishanesi'nden Yeşilay'ın bulunduğu Sepetçiler Kasrı'na  kadar olan alanın tamamının trafiksizleştirilerek Topkapı Sarayının orası mücavir  alandır, Topkapı Sarayı alanı haline getirerek orayı bir tamamıyla Osmanlı kültür  sanat alanı haline dönüştürmek." dedi.

Bu konuda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de çalışmalar  yapılacağını belirten Kurtulmuş, bunu büyük bir proje olarak ortaya koymayı  düşündüklerini vurguladı.

Bakan Kurtulmuş, Eyüp'ün de önemli bir proje olarak canlandırılması,  bütün semtin bir tarihi alan haline dönüştürülmesiyle ilgili de çalışmalar  bulunduğuna değindi.

Önümüzdeki günlerde Urfa ve Mardin çalıştayları yapılacağını aktaran  Kurtulmuş, üniversiteden ticaret ve sanayi odalarını şehrin tüm dinamiklerinin  sahipleneceği, Hazreti İbrahim, Hazreti Eyüp Aleyhisselam üzerinde uluslararası  etkinlik programları hazırlanabileceğini bildirdi.

AYASOFYA VE İSTANBUL ÇALIŞTAYI

Bir gazetecinin "Gündeminizde veya hükümetin gündeminde Ayasofya'nın  cami olarak açılması konusu var mı?" sorusu üzerine Kurtulmuş, Ayasofya  meselesinin bir siyaset meselesi, dengesi olduğunu ifade etti.

Ayasofya'nın o bilinen muhteşem şaheserden ibaret olmadığına vurgu  yapan Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ayasofya'nın etrafındaki maalesef bir külliye Ayasofya ve bu külliye  bugün fonksiyonlarını göremiyor. Mesela imarethane var, Ayasofya'da imarethane  var, muvakkithane var. Malum Müslümanlık'ta namazdır, oruçtur, cumadır, hepsi  vakitle ilgili. Ayları ve günleri, günün vakitlerini nasıl tespit edeceğiz, bunun  tespit edildiği yer muvakkithane. Mesela muvakkithanenin tekrar eski özelliğine  kavuşturulması. Şu anda imarethanenin gerçekten fakir-fukaraya İstanbul ahalisine  günde diyelim 5 bin-10 bin kişiye yemek verebilecek bir imarethane haline  dönüştürülmesi. Bununla ilgili Ayasofya Vakfı var, bu vakıf canlandırılabilir."

Müze haliyle dahi Ayasofya'nın içerisinde İslami kimliğin ortaya  konulabileceği çalışmalar yapılabileceğini belirten Kurtulmuş, "Dolayısıyla  Ayasofya da bizim kültürel olarak şu haliyle dahi sahip çıkamadığımız, yeterince  değerlendiremediğimiz önemli abidevi bir eserdir. Çok şükür orada da restorasyon  ağır, ama iyi gidiyor. İçindeki restorasyon çok uzun yıllardır devam ediyor."  ifadesini kullandı.

İSTANBUL'A TARİHİ ALAN YÖNETİMİ

Bakan Kurtulmuş, önümüzdeki birkaç ay içerisinde büyük bir İstanbul  Çalıştayı yapılacağına dikkati çekerek, İstanbul'daki bütün belediyeler,  Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Üniversitesi ve İstanbul'un tarihi dokusuyla  ilgili olan bütün kurumlarla da önce bir hazırlık sürecine gireceklerini  bildirdi.

Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"İstanbul'un yeniden ihyası, çok doğrudur, yani İstanbul hakikaten,  ben de hala Fatih'te oturan birisi olarak, İstanbullu olmaya direnen birisi  olarak söylüyorum, durum çok iç açıcı değil, yani İstanbul'un yeniden  diriltilmesi gerekiyor. Sadece oradaki tarihi eserleri restore etmek, çevreyi  ışıklandırmak vesaire bunlarla da olacak şey değil. Bununla ilgili inşallah büyük  bir İstanbul Çalıştayı yapacağız. Orada ilgili herkesin, mimarların özellikle,  şehir planlayıcılarının, sanat ve estetik alanıyla ilgili insanların, İstanbul'un  kadim kültürünü bilen insanları bir araya getireceğiz ve ümit ediyorum ki oradan  en azından bize ışık tutacak bir eylem planı ortaya çıkacak. Ama bütün bu  söylediklerinizin yapılabilmesi ise muazzam bir ekonomik gücü gerektiriyor."

Bakan Kurtulmuş, İstanbul'un, özellikle tarihi yarımadanın yasalarla  donatılmış, kuvvetli yetkiye sahip olan bir tarihi alan başkanlığı şeklinde  yönetilmesinin daha doğru olduğu kanaatinde olduğunu da vurguladı.

TELİF YASASI BAŞBAKANLIKTA

Korsan meselesiyle ilgili olarak hazırlanan Telif Yasası'nın  hazırlanarak Başbakanlık'a gönderildiğini belirten Kurtulmuş, "Telif Yasası  çıktığı zaman, korsana bir şekilde ihtiyaç duymayacak ya da korsanın gücünü  kıracak bir durum ortaya çıkacak ve önemli mesafe alacağız bu korsanla mücadele  konusunda. Ümit ediyorum kısa süre içerisinde de Bakanlar Kurulundan Meclis'e  gönderileceğini tahmin ediyorum." dedi.

Kurtulmuş, Sinema Kanunu ve Teşkilat Kanunun da başbakanlıktan Meclise  gönderilmesini ümit ettiklerini ifade etti.

İSTİKLAL MADALYALARININ SATILMASI

İstiklal madalyalarının satılmasının rahatsızlık verici bir durum  olduğunu belirten Kurtulmuş, İstiklal madalyalarının maddi değerinden çok daha  fazla manevi değeri bulunduğunu, internet üzerinden veya başka yollardan bunların  pazara düşmesinin kabul edilebilecek bir durum olmadığını aktardı.

Kurtulmuş, "Biz hemen bu konuyla ilgili Bakanlık olarak çalışma  yaparız, ne tür bir düzenleme gerekiyorsa onu yaparız. Bu sadece onu satan  kişilerin değil aynı zamanda millet olarak hepimizin de karşılaştığı zor bir  durumdur, kötü bir durumdur." dedi.

YABANCI TURİSTİN HARCAMALARI

Kişi başı yabancı turist harcamasının 642 dolara düştüğünü, bu rakamın  bin dolara çıkarılması için çalışma yapmak gerektiğine işaret eden Kurtulmuş,  gastronomi, sağlık, spor turizmi gibi insanların daha çok harcama yapabileceği  alanlara ağırlık verilmesini istedi.

Kiralık evler konusuyla ilgili sorular üzerine de değerlendirmede  bulunan Kurtulmuş, İçişleri Bakanlığının da üzerinde çalıştığı, çok hassas bir  konu olduğunu söyledi.

Bakan Kurtulmuş, güvenlik nedeniyle bu evlerin kontrolünün yapılması  gerektiğini ve "yok, hayır, olmaz" demektense bunların bir statüye  kavuşturulması, dışarıdan gelecek insanların da bu imkanlar istifade etmesi  gerektiğini kaydetti

ANTALYA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN