Bakterileri alt edecek buluş

Bakterileri alt edecek buluş

Toronto Üniversitesi’nde antibiyotiklere direnç gösteren bakteriler üzerinde çalışmalar yapan Türk bilim insanı Dr. Enver Gürhan Kılınç, bakterileri ve onları yok edecek virüsleri hızlı tespit eden mikroçip üretti. Bu buluş antibiyotik tedavisine de alternatif olarak gösteriliyor.

Türk bilim insanında büyük başarı... Dr. Enver Gürhan Kılınç, bakterileri ve onları yok edecek virüsleri hızlı tespit eden ve faj tedavisinde de kullanılacak mikroçip üretti. Mikroçipin maliyetinin 1 Kanada dolarından daha az olduğunu belirten Kılınç “Toronto Üniversitesi’nde 2015’te başladığımız bu çalışmamız sonucunda daha önce 20 ile 30 dolar maliyeti olan, bakterileri ve onlarla mücadele edecek virüsleri saptama tetkikini 1 doların altına, en az iki gün olan tetkik süresini de 15 dakikaya indirdik” dedi.

Üretilen mikroçipin, bakteriler üzerindeki etkileri her geçen gün azalan antibiyotiğe alternatif olarak ortaya çıkan faj tedavisinde önemli bir aşama sağlayacağını dile getiren Kılınç şöyle devam etti: “Faj tedavisi, kişiye özel tasarlanır ve yalnız hastada bulunan bakterileri hedef alacak fajlar seçilir. Yaptığımız çipler faj ve bakteri etkileşimini gerçek zamanlı takip edip bakteri parçalanmasını tespit ediyor. Mikroçipli sistemimiz, yüklenen virüsle bakterileri 15 dakikada karşılaştırarak, hangi virüsün hangi bakteri üzerinde etkili olduğunu haber veriyor.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN