Balık yiyin çocuğunuz güzel konuşsun

Balık yiyin çocuğunuz güzel konuşsun

Hamileyken yağlı balık yiyen kadınların bebeklerinin iletişim becerisinin yüksek olduğu ve dil öğrenme kabiliyetinin geliştiği belirtildi. Uzmanlar balık tüketiminin hamileler için haftada 400 gramdan fazla olmaması konusunda uyardı. Nedeni içindeki cıvanın zararlı etkisi.

Yeni araştırmalar, hamile kadınların çocuklarının gelişimini artırmak için daha fazla balık yemesi gerektiğini ortaya koydu. İsveçli bilim insanlarının yaptığı araştırmada 39 bin hamile kadın ve çocuklarının verileri kullanıldı. Bilim insanları, gebelik sırasında annenin yediği deniz mahsüllerinin yalnızca çocuğa fayda sağladığını tespit etti. Uzmanlar yağlı balıklardan her hafta 400 gram tüketen anne adaylarının bebeklerinin dil ve iletişim becerilerinin yemeyenlere oranla daha yüksek olduğu tespit edildi. Ancak araştırmacılar, balıktaki cıvanın gebelikte verebileceği potansiyel etkileri nedeniyle hamile kadınları bu miktardan daha fazla yememeleri konusunda uyardı.

Yeni çalışmada araştırmacılar, gebeliğin 17’nci haftasında 2 bin 239 kadından oluşan küçük bir gruptan kan örnekleri aldı. Doğum öncesi cıva maruziyeti, 38 bin 581 kadından birinin gebeliklerinin yarısına kadar ne yaptıklarını rapor etmelerini isteyerek hesaplandı. Sonrasında anneler, çocukları beş yaşına geldiğinde onların dil ve iletişim becerilerini bir anket doldurarak bildirdi. Oslo Halk Sağlığı Enstitüsü’ndeki bilim adamları daha sonra civanın etkisini değerlendirmek için istatistiksel bir analiz yaptı. Sonuçları Environment International dergisinde yer alan araştırmaya göre haftada 400 gramdan daha az tüketen anneler için net fayda sağlandığı görüldü. Araştırmacılar, bu çocukların konuşma ve dil testinde daha iyi performans gösterdilerini tespit etti.

Araştırmacılar, hamile kadınların uskumru, sardalya veya somon gibi balıkları haftada iki porsiyondan fazla yememeleri gerektiğini söylüyor. Öte yandan içindeki cıva oranının yüksek olması nedeniyle kılıç ve köpekbalığı etinden uzak durulmasını da tavsiye ediyorlar.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN