Bana doğduğun ayı söyle sana hastalığını söyleyeyim

Bana doğduğun ayı söyle sana hastalığını söyleyeyim

İspanyol bilim insanları öyle bir araştırma yaptı ki, bir kişinin sağlığının doğduğu aya göre değişebileceğini gösterdi. Araştırma sonuçlarına göre eylül ayında dünyaya gelen erkeklerin tiroid hastası olma ihtimali yüksek. Doğum ayı haziran olan kadınlar ise migrene daha az yakalanıyor. Saptanan rahatsızlıklar cinsiyete göre de farklılık gösteriyor.

Yapılan yeni bir araştırmaya göre doğduğunuz ay hangi hastalığa yakalanacağınızı önceden haber veriyor. Uzmanlar buna neden olarak her mevsimde değişen ultraviyole ışınları, D vitamini seviyesini ve virüslerin fetüs gelişimini etkilemesi olarak sıralıyor.

İspanya’daki Alicante Üniversitesi’nden bilim insanları 27 kronik hastalığa hangi ayda dünyaya gelindiğine göre yakalanma riskini gösteren bir harita hazırladı. Yaklaşık 30 binin kişinin incelenmesi sonucu hazırlanan haritaya göre mesela eylül ayında doğan erkeklerin tiroid hastalığına yakalanma olasılığı ocak ayında doğanlardan üç kat daha fazla. Ağustosta dünyaya gelen bebeklerde, yılın başında doğanlara kıyasla neredeyse iki kat daha fazla astım olma riski bulunuyor. Temmuzda doğan kadınlarda yüksek tansiyon sorunu  yüzde 27 daha olasıyken, yüzde 40 oranında idrar kaçırma riski var. Haziran ayında dünyaya gelen erkeklerin yılın diğer aylarında doğanlara göre depresyona yakalanma olasılığı yüzde 34 daha düşük, bel ağrısı çekme olasılıkları yüzde 22 daha fazla. Temmuz ayında dünyaya gelen kadınların migrene yakalanma riski yüzde 33, erken menopoz olma olasılıkları ise yüzde 35 daha az. Genel olarak bakıldığında ise eylül ayında doğan bebeklere herhangi bir kronik hastalık teşhisi konulma olasılığı çok düşük.

17-06/24/ekran-resmi-2017-06-24-185420.png

Araştırmacılara göre bunun birden fazla nedeni var. Güneş ışığı vücutta D vitamininin üretimini tetiklerken, yaşamın ilk aylarında bu eksiklik zihinsel ve fiziksel sağlık üzerinde uzun süreli etkilere neden olabilir. ‘Güneş ışığı vitamini’, gelişme sırasında binlerce genin düzenlenmesine yardımcı olduğu biliniyor ve son dönemde artan araştırmaların sonuçlarına göre bunun sağlığa etkisi uzun süre devam ediyor.

Sonuçları ‘Medicina Clinica’ adlı dergide yayımlanan araştırmanın baş yazarı Profesör Jose Antonio Quesada “Bu çalışmada, doğum ayıyla çeşitli kronik hastalıkların ortaya çıkışı ve uzun vadeli sağlık sorunları arasında önemli bir ilişki olduğunu kanıtladık. Doğum ayında ultraviyole ışınlarına maruz kalma, D vitamini, sıcaklık, mevsimsel virüsler gelişimi etkileyebilecek alerjiler gibi çeşitli faktörlerle erken tanışmak bunun nedeni olabilir. Araştırmamızda ayrıca cinsiyete göre farklılıklar olabileceğini de tespit ettik” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN