Başkasının depresyon ilacı sizi mutsuz edebilir

Başkasının depresyon ilacı sizi mutsuz edebilir

Enerjiniz azaldı, kendinizi çaresiz hissediyorsunuz, karamsarsınız, uyku düzeniniz bozuldu... Bu ve bunun gibi pek çok işaret depresyonun belirtisi olabilir. Uzman klinik psikolog Gizem Mine Çölümlü böyle bir durumda çevrenizdeki kişilerin aldığı antidepresanları kullanmamanız gerektiğini söylüyor: “Size iyi gelmeyebilir!”

Kendinizi mutsuz ve yorgun hissediyorsanız, uykularınız kaçıyorsa, gün içinde sık sık baş ve boyun bölgeniz ağrıyorsa bu durum depresyona işaret ediyor olabilir. Sadece psikolojik olarak değil, fizyolojik anlamda da kişiyi olumsuz etkileyen depresyon; fark etmeden gelerek yaşam kalitesini düşürüyor. Bu durumda çevrenin tavsiyeleri üzerine ilaç almaya başlamak daha ciddi tablolara yol açabiliyor. Memorial Şişli Hastanesi’nden uzman klinik psikolog Gizem Mine Çölümlü depresyon belirtileri yaşayan kişilerin mutlaka alanında uzman bir psikolog tarafından tedavi edilmesi gerektiğini söyledi.

Çölümlü “İlaç ve psikoterapi ile kalıcı bir tedavi uygulanabilir. Psikoterapide, depresyona neden olan yanlış inanışlar ve düşünce kalıpları yeniden yapılandırılarak, hastanın daha etkin bir biçimde sorunlarını yönetebilmesi sağlanabilir. Depresyon tedavisinde, ilaç tedavisi ve psikoterapi kombinasyonu şeklinde bir tedavi görmek kalıcı ve sağlam bir iyileşme için çok önemli.

İlaç tedavisi uzman doktor önerisiyle düzenli aralıklarla ve sürekli bir takip şeklinde olmalı. Depresyon başlangıç, yoğunluk ve süreklilik özellikleri kişiden kişiye değiştiği için, bilinçsiz ve kontrolsüz kullanılan ilaç ve ertelenen terapi desteği, iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Uzman klinik psikolog Gizem Mine Çölümlü, depresyonun belirtilerini şöyle sıraladı:

Konsantrasyon problemi; karar vermede, hatırlamada sorun yaşamak.

Açıklanamayan baş, boyun ve bel ağrısı çekmek.

Uykusuzluk ya da aşırı uyuyarak uyku değişikliği yaşamak.

Enerjideki azalmanın sürekli bir yorgunluk yaşatması.

Sorumsuz davranışların sebep olduğu dikkatsiz araba kullanma ya da kumar oynamak.

Çaresizlik hissi, karamsarlık.

Öfke ya da tahammülsüzlük, kendini ajite ve huzursuz hissetmek .

Yineleyen ölüm düşüncesi, intihar girişimi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN