Bayramda eti öğlen yiyin

Bayramda eti öğlen yiyin

Et tüketiminin yüksek olduğu Kurban Bayramı’nda kurulan zengin sofralar çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına davetiye çıkarabiliyor. Peki ne yapmalı, eti ne zaman ve nasıl tüketmeli? Beslenme uzmanlarının önerisi ortak: “Eti akşam yemeyin çünkü metabolizma yavaşladığı için etin sindirimi zordur. “

Kurban Bayramı geldi, etli yemeklerin bol olduğu sofralar kurulmaya başlanacak. Özellikle kırmızı ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolesterol seviyesini yükseltirken koroner kalp hastalıkları riskini artırıyor. Ancak bayramın ve tatilin keyfini çıkarmak için beslenme ve günlük yaşam alışkanlıkları konusunda bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Beslenme ve diyet uzmanları neler yapılması gerektiğini sıraladı...

YANINA LİMONLU BOL SALATA ŞART

Diyetisyen Emre Uzun “Kırmızı et veya kavurma yenecekse öğle öğününde tercih edilmeli” diyerek şöyle devam etti: “Akşam ise tüm besin gruplarını tamamlamak için sebze veya kuru baklagil posalı besinler yenilmeli. Ancak öğle ve akşam her iki öğünde de et yenilecekse öğünlerde 2-3 porsiyon (60-90 gram) et tüketimi yeterli. Etin vücutta yaratacağı toksin etkisini azaltmak için et tüketirken yanında mutlaka C vitamininden zengin, bol limonlu bir salata yenmeli. ”

AKŞAM YEMEYİN, YORULURSUNUZ

Acıbadem Maslak Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Özge Öçal ise bayramda da güne limonlu su içerek başlanmasını önererek, diğer tavsiyelerini şöyle sıraladı: “Sakatat denilen ciğer, işkembe vb bölgeler, hayvanın en toksik bölgelerini oluşturuyor. Bu yüzden tüketildiğinde özellikle karaciğer ve böbreklerde yük oluşturabiliyor. Etin sindirimi, sebzelere göre zor. Akşamları metabolizma yavaşladığı için sindirimi zor bir besin yerseniz ertesi gün yorgun uyanırsınız.”

SEBZEYLE FIRINDA HAZIRLAYIN

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir ise  bayramı hastalıksız ve kilo almadan geçirmek için şunları önerdi: “Fazla kırmızı et tüketimi aynı zamanda yüksek yağ tüketimi demek. Dolayısıyla ızgara veya haşlama olarak yiyin. Bu yüzden kızartmalar yerine etler sebzelerle birlikte tavada veya fırında pişirilebilir. Et ile yapılan yemeklere ilave yağ eklenmesine gerek yok. Sakatatlardan uzak durulmalı. Bayram süresince tatlı tüketimine dikkat edilmeli.”

KENDİ YAĞINDA PİŞİRİN

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Berna Ertuğ’un önerileri şöyle: “Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırın ve ızgara gibi yöntemler tercih edin ve kızartma ve kavurma yönteminden kaçının. Kavurma yapılacaksa kuyruk yağı veya tereyağı eklenmeden kısık ateşte kendi suyuyla pişirin ve az miktarlarda tüketin. Et kullanılarak yapılan sebze yemeklerini yağ eklemeden pişirin. Etin ateşe yakın olarak pişirilmesi hem kanserojen öğelerin oluşumuna neden olur hem de B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açar. Bu nedenle mangal yaparken etler ateşten 15 santimetreolmalı. Etin çiğ veya az pişmiş olması besin zehirlenmesine yol açabileceğinden, içinin ve dışının iyi pişmiş olmasına dikkat edin. Yoğurt, cacık, ayran gibi süt ve ürünlerini menünüze ekleyin. Dengeli beslenme için kavurma ve kırmızı eti öğle öğününde tüketmeye özen gösterin.” 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN