Bayramda porsiyonlarınız avuç içi kadar olsun

Bayramda porsiyonlarınız avuç içi kadar olsun

Beslenme uzmanları ikramları yönünden bir hayli zengin Ramazan Bayramı’nda hem sağlığınızı hem de kilonuzu korumanız için önerilerde bulundu. Azar azar sık sık yenilmesini isteyen uzmanların tavsiyeleri şöyle: “Porsiyonlar avuç için kadar olmalı, günde en az 2 litre su içilmeli, çay, kahve yerine maden suyu içilmeli, sütlü tatlı da olsa yarısı yenilmeli.”

Ramazan ayında oruçla birlikte vücudunuzun öğün ve saat düzeni, tükettiğiniz besin miktarı ve çeşitliği değişti. Bayram ziyaretlerinde ise vücut henüz rutin düzenine geçemeden hem porsiyon olarak fazla hem de yağ ve şeker oranı yüksek ikramlar sağlığınızı tehdit edebilir. Peki ne yapmalı, Ramazan’dan sonra nasıl beslenmeli? Beslenme uzmanları anlattı.

GÜNDE 3 ÇİKOLATAN FAZLASI ZARAR

Esteticium Uzman Diyetisyeni Bahar Aktan ise Ramazan bayramında en çok yapılan hataları şöyle sıraladı: “Aşırı miktarda çikolata ve şekerleme tüketmek, hamur işi tatlıları fazla miktarda yemek. Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin artması.” Aktan’ın bu yanlışları düzeltmek için sunduğu öneriler ise şöyle: “Şeker ilave edilmemiş maden suları, evde hazırlanmış az şekerli limonata, ayran, şekersiz komposto sularını tercih edin. Mide ve hazımsızlık problemleri için günde 2-2.5 litre su için. Bayramda günde 2-3 adet bitter çikolatadan fazlasını yemeyin. Hamur tatlıları yerine sütlü, meyve ve dondurmalı tarifleri tercih edin. Misafirleriniz için çikolata ve şekerleme yerine; kuru meyveler ve ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişlerden oluşan ikram tercihleri sağlıklı beslenme tercihleri adı altında yapılabilecek çok güzel bir uygulama olabilir. Bayram süresince en çok yaşanılan problem olan hazımsızlık ve kabızlık problemlerinin en temel sebebi yanlış besin tercihidir. Hamur işi ve et tüketiminin fazla olduğu bu dönemde; sebze ve kuru baklagil yemekleri, mide ve bağırsak problemleri yaşamamak için tercihleriniz arasında olmalı. Bunun yanı sıra büyük ana öğünler yerine küçük ana ve ara öğünler şeklinde beslenmek vücudunuzun adaptasyonunu sağlamak açısından daha yararlı.”

YEDİKLERİNİZİ PAYLAŞIN

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Yard. Doç. Dr. Binnur Okan Bakır, bayramda kilo almamak ve sağlıklı kalabilmek için püf noktalarını şöyle sıraladı: “Bayramların ruhuna da uygun olarak yiyeceklerinizi paylaşın. Sadece tatlıları değil, tabağınıza konulan her yiyeceğin sadece yarısını yiyin. Porsiyon kontrolü yapmanız yani parmak, avuç içi gibi porsiyonlar kullanmanız sizi kilo artışından kurtarır. Mide kapasitesini doldurup daha az besin tüketmek için bol su ve ayran, maden suyu bitki çayı gibi içeceklerden yararlanın. Ramazan boyunca kabızlık sorunu geliştiyse bol su alın ve kuru kayısı, kuru incir tüketin.”

ÜÇ GÜN DÜZENLİ EGZERSİZ ŞART

Memorial Şişli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden diyetisyen Ezgi Mumcu “Bayram sonrası metabolizma hızının artması ve sağlıklı yaşam için mutlaka haftada 3 gün düzenli egzersiz yapılması önemli. Çünkü düzenli egzersiz kilo kontrolü sağlar” diyor. Mumcu bayramda ise beslenmede hafif yiyeceklere, sütlü tatlılara, güçlü kahvaltılara, ızgara etlere, sebze tüketimine ağırlık verilmesini tavsiye ediyor. Mumcu’nun bir tavsiyesi de nasıl yemeniz gerektiğiyle ilgili: “Güne hafif bir kahvaltı ile başlayın. Öğünlerde az ve iyi çiğneyerek tüketeceğiniz yiyecekler ile mide yükünüzü azaltın.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN