Belki Alzheimer değilsiniz demiriniz eksik

Belki Alzheimer değilsiniz demiriniz eksik

Dünya Alzheimer Günü ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Melda Bozluolçay, her ‘unutuyorum’ diyen kişinin Alzheimer olmadığını söyledi. Bozluolçay “Bazı vitamin eksiklikleri, depresyonlar, demir eksikliği, tiroid hastalıkları, beyin kanamaları, beyin damar hastalıkları, parkinson da unutkanlık yapabilir” dedi.

Alzheimer Türkiye’de yaklaşık 600 bin, dünyada ise 47 milyon kişide görülen bir hastalık. 2050 yılında bu sayının 115.4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor. Normalde  65 yaş üstünde saptanan bu rahatsızlık artık daha genç yaşlarda da görülüyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melda Bozluolçay her ‘unutuyorum’ diyen kişinin Alzheimer olmadığını belirterek “Bazı vitamin eksiklikleri, depresyonlar, bazı sistemik hastalıklar, demir eksikliği, tiroid hastalıkları, beyin kanamaları, beyin damar hastalıkları, parkinson ve benzeri hastalıklar da unutkanlık yapabilir. Bunların ayırıcı tanılarını yapmak ve düzeltilebilen nedenleri ayırt etmek gerekir” dedi. Bozluolçay “Dün okuduğum kitabın adını hatırlayamadım”, “İneceğim durağı kaçırdım” diye endişelenerek doktora başvuran kişilerde her zaman Alzheimer görülemeyeceğini anlatarak, “Bu kişilerde aile sorunu, maddi veya manevi bir kayıp, yer ya da iş değiştirme gibi sorunlar olabilir. Bu durumlar kişinin dikkatini dağıtabilir, kişi kafa karışıklığı yaşayabilir, uyku düzeni, davranışları değişebilir, bazı şeylerin kaydı güçleşebilir. Altında yatan nedene yönelik tedaviyle hasta bir süre sonra toparlar. O nedenle her unutuyorum diyen illa ki demans değildir” değerlendirmesinde bulundu.      

Bozluolçay, hastalığın risk faktörlerini ise şöyle sıraladı: “Genç yaşta görülenlerde kalıtım ve genetik nedenler; ileri yaşlarda yaş ve çevre faktörleri, eğitim, beslenme, ikincil hastalıklar, işitme sorunları, sosyal yaşam eksikliği ve yalnızlık risk faktörleri olarak sayılabilir. Bu hastalarda sosyalleşmek çok önemli. Suyun öneminin vurgulanması, zeytin yağından zengin, sebze ve meyve ağırlıklı Akdeniz diyeti tarzı beslenmesi, öğün atlamaması, çok zayıflayıp kas dokusunun kaybolmaması, egzersiz, yürüyüş yapması Alzheimer hastasında ilaçlardan bile önemli.” Melda Bozluolçay, Alzheimer’da beyinde amiloid diye adlandırılan anormal bir protein biriktiğini dile getirerek, bunun beyinde birikmesini önleyecek veya onu temizleyecek molekülü bulmak için birçok çalışma yürütüldüğünü vurguladı.             

NEGATIF DÜŞÜNCEYI AZALTARAK RISKI DÜŞÜREBILIRSINIZ

Türk Nöroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Demet Özbabalık Adapınar, Alzheimer hastalığıyla ilgili yapılan araştırmaların negatif düşüncelerin hastalığın riskini artırdığını ortaya koyduğunu söyledi. Söz konusu araştırmanın ‘Journal of Alzheimer Disease’ isimli dergide yayımlandığını kaydeden Adapınar, hastalık gelişiminde diyabetin de etkili olabileceğinin belirtildiğini söyledi. Adapınar “Negatif düşüncelerin hastalığın riskini artırdığını ve tekrarlayan negatif düşüncenin tedavisi veya azaltılması ile Alzheimer hastalığı riskinin de düşürülebileceğini bildirildi” diye konuştu. Öte yandan tüm olguların dörtte birinde genetik bir neden olduğunun altını çizen Adapınar, şöyle devam etti: “Günümüzde alzaymır hastalığına ait nedenler, hastalık öncesi dönemde bazı yöntemlerle saptanabilmektedir. Gelecekte tedavinin önemli bir parçası olacağından kuşku duyulmayan bu yöntemler biyobelirteçler olarak adlandırılıyor. Burada ölçülen biyobelirteçler hastalık esnasında hücre içi ve dışında biriken ve hastalığa neden olduğu bulunan Abeta 42 ve tau proteinleri olup, beyin omurilik sıvısından elde ediliyor.”      

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN