Belki eve bir saz gelir bir güzel orman olur

Belki eve bir saz gelir bir güzel orman olur

37. İstanbul Film Festivali’nde Mansiyon, 29. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde de En İyi Film dahil altı ödül kazanan ‘Renksiz Rüya’, ölümün kimse için sıradan olamayacağının mesajını veriyor. 90’ların Diyarbakır’ındaki sosyo-politik yaşamın alt metin olarak işlendiği yapımda, annesini kaybettikten sonra kâbuslarla boğuşan bir çocuğun günlük yaşamı beyazperdeye yansıyor.

ERKUT TEZERDİ/İSTANBUL

Mehmet Ali Konar’ın senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı ilk uzun metrajı ‘Renksiz Rüya’ çekimlerinden oyunculuklarına kadar bir arthouse (bağımsız/sanat) sinema örneği. Mesajını 78 dakikalık süresiyle kafa karışıklığına yol açmadan veriyor. Bu nedenle ana akım film izleyicisi için “Of içim dışım bayıldı” önyargısını kırabilecek nitelikte. “Ölüm kimse için sıradan olamaz” diyen filmde, 90’ların Diyarbakır’ındaki günlük yaşam beyazperdeye taşınıyor. Sosyo-politik atmosfer ise yapımın alt metninde kök salıyor. Annesini kaybettikten sonra kâbuslarla boğuşan, ilkokul öğrencisi Mîrza isimli bir çocuğun gözünden izleyiciye ulaşan ‘Renksiz Rüya’; 37. İstanbul Film Festivali’nde Mansiyon, 29. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde de En İyi Film, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu, Onat Kutlar En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Özgün Müzik ve SİYAD En İyi Film ödüllerine değer görüldü.

‘Renksiz Rüya’da fırıncı babası ve bekâr abisiyle birlikte yaşayan Mîrza, annesini kaybedeli bir yıl kadar olmuş. Mutsuz ama bunun nedenini tam açıdan kavrayamıyor çünkü soyut ile somutun arasındaki farkı anlayabilmenin tam çizgisinde. Uyuduğunda kâbus görüyor, sabah altını ıslatmış halde gözlerini açıyor. Bu, babası ve abisi için çok da dikkat çekmeyen, laf arasında geçiştirilebilecek bir olay. Yaşadığı travmanın onun yaşamını etkilediğine yüzeysel yaklaşıyorlar. Veya kendi kişisel sorunlarından ötürü pek de ilgilenmek istemiyorlar.

Babası eşini yitirmenin derdinde, abisi onları yalnız bırakmamanın. Altı ablası evlenip evden gidince ev işleri abisine vazife olmuş. Mîrza okula gidiyor, geliyor, evlerinin damında vakit geçiriyor. Kâbusları için bir hocaya muska yaptırıyor. Sokakta dolaşıyor, akşam yatağa geri dönüyor, hayatı böyle sıradan geçiyor. Onun yaşamı abisinin arkadaşı Mîr Ahmed’le değişiyor. Ani gelişen politik olaylardan uzak durmak için birkaç günlüğüne Diyarbakır’ın merkezindeki eve yerleşen Mîr Ahmed ile Mîrza’nın dostluğu başlıyor. Hayata adeta küskün çocuk yavaş yavaş eğlenmeye, gülmeye başlıyor. Bunun iki nedeni var: Birincisi kimseden görmediği samimiyeti bulmak, ikincisi ise saz. Müzik enstrümanlarının satışı işiyle uğraşan Mîr Ahmed ona bir saz hediye edince Mîrza’nın uğraşacağı bir kulvar varoluyor. Filmde bunu, annesine vermek istediği sevgiyi başka bir alana yöneltmek olarak da okumak mümkün… “Bizi birleştiren şey nefret değil, sevgi!” önermesine sahip film, ölümün yerine yaşamın yüceltilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

‘Renksiz Rüya’da Mîrza karakterinin gelişimi doğal ilerleme gösteriyor. Bu da basit temeller üzerine inşa edilen senaryodan kaynaklanıyor. Fakat final çok hızlı gelişiyor. Ayrıca filmde herhangi bir sürprizden ve merak unsurundan söz etmek mümkün olamıyor. İzleyici metnin yapısı gereği “Acaba ne olacak?” sorusunu sorması gerektiği yerde “Nasıl olacak?” sorusuyla baş başa bırakılıyor ve içselleştirme kırılıyor. ‘Renksiz Rüya’ bu açıdan değerlendirildiğinde ‘deneysel’ olana biraz daha yaklaşıyor.

Filmin en başarılı olduğu alanlar ise oyunculuklar ile çekimleri. Yönetmen Konar’ın doğal oyunculuktan ödün vermemesi ve harika görüntü yönetmenliğiyle birleşen sekansları samimiyeti artırıyor. Ancak arthouse sinema yapımlarını sevmiyorsanız, yani Bergman, Trier, Ceylan, Kieślowski ve Tarkovski gibi yönetmenlerin filmlerinden haz almıyorsanız, ‘Renksiz Rüya’yi izlemek için iki kere düşünmeniz gerekebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN