Beyni kandır abur cuburla diyet bozma

Beyni kandır abur cuburla diyet bozma

Atıştırmalıklar diyetinizi bozuyor mu? Beyniniz sürekli size bir şeyler yemenizi mi söylüyor? Onun hükmünü geçersiz kılacak gıdalar var. Kendinizi tok hissettirecek yiyecekler arasında ceviz erik, orkinos patlıcan, incir ve hatta parmesan da bulunuyor.

Abur cubur, çoğu kişi için diyetinin başarısız olmasının nedeni. Bilim insanları bazı yiyeceklerin beyne ‘tokum’ mesajı verdiğini keşfettiklerini söyledi. Tanycytes olarak bilinen beyin hücreleri iştahı düzenliyor; buna sığır filetosu, tavuk, uskumru, kayısı, avokado ve mercimek gibi 20’den fazla gıdada yüksek seviyede bulunan iki önemli amino asit yanıt veriyor. Bu gıdaları beslenmenize eklediğiniz takdirde tok olduğunuzu bildiren mesaj vermesine yardım ediyor. Bu aynı zamanda gereksiz atıştırma yapma olasılığımızın azalması anlamına gelebilir.

Warwick Üniversitesi’nden bilim insanları bazı gıdaların mideyi doldurduğunu ancak beyne tokum mesajı iletmediğini, böylece tekrar yediğinizi söylüyor. Araştırmanın başındaki Prof. Nicholas Dale, tanycytes’in sindirimdeki rolünü keşfettiğini belirterek “Beynin merkezinde yer alan tanycytes, yemek yediğimizde salınan amino asitleri hissediyor. Bu, insanların vücut ağırlığını kontrol etmeleri için yeni yollar önermek açısından çok önemli etkilere sahip” dedi.

Peki amino asit zengini gıdalar hangileri? Prof. Nicholas Dale, bu gıdaları şöyle sıralıyor: “Ançuvez, hurma, mercimek, kayısı kurusu, erik, ton balığı, patlıcan, tavuk, yengeç, orkinos, yer fıstığı, Antep fıstığı, incir, susam, tatlı patates, tahin, parmesan, ceviz, badem ve avokado.”

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN