Bilim adamları 3D yazıcıyla işlevsel damar ağı oluşturdu

Bilim adamları 3D yazıcıyla işlevsel damar ağı oluşturdu

ABD'li bilim adamları üç boyutlu (3D) yazıcı kullanarak işlevsel bir damar ağı oluşturmayı başardı.

San Diego'daki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, önce bilgisayarda damar yapısını modelledi, daha sonra da 3D yazıcıyla polimer ve canlı hücre kullanarak damar ağı oluşturdu. Söz konusu canlı hücreler büyüyerek damar ağını biyolojik dokuyla kapladı.

Laboratuvar ortamında üretilen damarlar daha sonra fareler üzerinde denendi. Başarıyla sonuçlanan denemelerde damar ağının hayvanın kardiyovasküler sistemiyle uyum sağladığı belirlendi. Araştırmacılardan Shaochen Chen “Organlarımızın kan damarları olmadan hayatta kalması ve işlev görmesi mümkün değil. Damarlar organ nakillerinde de en önemli sorunlardan birini oluşturuyor. 3D yazıcıyla suni ancak işlevsel damar ve organ yapımı tüm bu sorunları çözmemize yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.

ŞİMDİLİK SADECE KAN TAŞIYOR

Elde edilen damarların şimdilik sadece kan taşıdığına işaret eden Chen, suni damarların doğal damarlar gibi besin maddelerini de taşıması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. Daha önce de 3D yazıcı kullanılarak suni damarlar elde edilmişti. Ancak sürecin son derece yavaş ve maliyetli olması nedeniyle çalışmalar tek bir damar üzerinde yoğunlaşmıştı. Elde edilen damarlar işlevsel kılınamamıştı.

Laboratuvar ortamında oluşturulan damar ağının, suni organlar geliştirilmesi ve yenileyici tedavilerin daha fazla sayıda insana sunulabilmesi konusunda yardımcı olacağı belirtildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN