Bir aylık sahur alışkanlığını kahvaltıyla yenin

Bir aylık sahur alışkanlığını kahvaltıyla yenin

Ramazan nedeniyle bir ay boyunca sahura kalkıldı, bu bir alışkanlığa dönüşmüş olabilir. Uzmanlar aynı saatte uyanıp bir şeyler yemenin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek, aksi halde kilo alınacağı yönünde uyardı. Uzmanlar, bu sorunun kahvaltıyla çözülebileceğini söyledi.

Ramazan’da alışılan sahur öğününün bırakılması gerektiğini belirten Acıbadem Kayseri Hastanesi diyetisyeni Esra Kula “Ramazan’da sahur vaktinde yemek yemeye alışmış olabiliriz. Dolayısıyla yine aynı saatlerde uyanıp bir şeyler yeme ihtiyacı olursa bu durum kilo artışına dönüşebilir. Bu saatlerde uyandığımızda sadece bol bol su içip tekrar uykuya dönmeye çalışmamız gerekli. Ya da bir şeyler atıştırsak bile vücudu ya da mideyi rahatsız edecek yiyeceklerden uzak durmamız önemli” ifadelerini kullandı.

Kula, Ramazan’da açlığa, susuzluğa ve iki öğün yemeye alışmış olan vücuda bayramda fazla yüklenmenin hastalıklara zemin hazırlayabileceği uyarısında da bulundu. Bayramda vücuda aşırı yüklenmenin, kabızlık, ishal, midede ekşime, hazımsızlık, şişkinlik gibi problemlere neden olabileceğini belirten Kula, bu tip şikayetlerle karşı karşıya kalmamak için porsiyon kontrolü ve yemek zamanlarına dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Kula “Özellikle hafif bir kahvaltıyla güne başlamak önemli. Kızartmalar, yağlı yiyecekler ve yüksek porsiyonda şeker tüketmemek önemli. Yumurta, peynir gibi hafif proteinler, kaliteli tam tahıl ekmekleri, biraz ceviz içi, zeytin, salatalık, domates, biber gibi yeşilliklerle hafif bir kahvaltıyla güne başlamak hem mide-bağırsak sistemini rahat ettirecektir hem de kan şekerinde şiddetli oynamalara neden olmayacaktır” dedi.

İkramlık tatlılarda özellikle hamurlu ve şerbetli olanların az miktarda tüketilmesi gerektiğini kaydeden Kula, tatlıların yanında gazlı içecekler yerine ayran ve maden suyu tüketilmesini önerdi.

Medicana Sivas Hastanesi’nden Op. Dr. Mustafa Atabey de aynı konuda uyarıda bulunarak “Bir ay boyunca devam eden sahur alışkanlığını gece yemeğine dönüştürmemek gerekiyor. Bu nedenle sabah kahvaltısı bizim için çok önemli. Mutlaka kahvaltı yapmalarını öneriyoruz” dedi. Atabey,

şehir içi bayram ziyaretlerine yürüyerek gidilmesi gerektiğini bunun metabolizmayı hızlandırmak ve yemekleri sindirmek açısından önemli olduğunu söyledi. Atabey, Ramazan ayının ikinci yarısıyla birlikte yavaşlayan metabolizmanın bayramla birlikte bazı beslenme alışkanlıklarında alışmada problem yaratabileceğini söyledi. Atabey “Beslenme alışkanlıklarımızı da Ramazan ayının bitimiyle birlikte değiştirmemiz gerekecektir. Özellikle kronik hastalığı olan; şeker, tansiyon ve kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olan hastaların aşırı beslenmeden ve aşırı tatlı, yağlı gıdalardan uzak durulmalı.Su bizim için çok önemli, hem çok iyi bir antioksidan hem de iyi bir çözücü. Günde en az 8-10 bardak su içilmesini öneriyoruz. Kızartmalardan uzak durulması gerekiyor. Özellikle haşlama tarzı yiyeceklerle beslenmelerini öneriyoruz” dedi.

Atabey, Ramazan Bayramı dolayısıyla evleri ziyaret edecek misafirlere çikolata yerine kuruyemiş ikram edilmesini tavsiye ederek, şöyle devam etti: “Alınan özellikle tatlı gıdaların birden ve çok sık şeklide tüketilmesi gün içerisinde kan şekerimizde dalgalanmalar gösterecektir ve bu bizde baş dönmesi, halsizlik, uyku hissi ve soğuk terleme gibi şikayetleri beraberinde getirecektir. Bu yüzden hafif tatlıları ve azar azar tüketmelerini önermekteyiz. Öğün sayısını artırmak bu tür şikayetlerin önüne geçmekte bize yardımcı olabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN