Bir günlük adaletli yönetim 60 yıl ibadetten üstün

Bir günlük adaletli yönetim 60 yıl ibadetten üstün

Prof. Dr. Ömer Dinçer, ‘Yönetim Dersleri’ kitabında düşünürler, din alimleri ve hükümdarların eserleri ile Hz. Muhammed’in sözleri eşliğinde ideal yönetim anlayışını anlatıyor: “Bir günlük adaletle yönetim, 60 yıl ibadet etmekten daha üstündür.”

Tarih boyunca birçok devlet adamının topraklarını nasıl yönettiğini ve düşünürlerin bu konu hakkında neler söylediğini Alfa Yayınları’ndan çıkan ‘Yönetim Dersleri’ kitabında anlatan Ömer Dinçer, anekdotlarına ve saptamalarına Platon’un Devlet’ini de dahil ediyor, Yusuf Has Hacib’in Kutadgu Bilig’ini de... Ayrıca Hz. Muhammed, Hz. Ali, Gazzâlî, İbni Rüşd, Farabi’nin sözlerini içeren kitapta Sokrates, Thomas More ve Erasmus gibi Batı düşünürleri de es geçilmiyor. Yeri geldi mi Doğu ile Batı’dan saptamalarla ortaya bir fikir koyuluyor, yeri geldi mi edebiyat eserlerinden bölümler aktarılıyor. Görev, yetki, sorumlulukların tartışıldığı kitapta siyaset felsefesi, idari kanunlar ve eşit haklar gibi konular mercek altına alınıyor. Dinçer kitabında temel aldığı meseleyi ise ‘Giriş’ bölümünde “Bir günlük adeletle yönetim, 60 yıl ibadet etmekten daha üstündür” Hadis-i Şerif alıntısıyla özetliyor. Kitapta öne çıkan aktarımlardan birkaçı şöyle:

Hz. Muhammed - İtaat

(...) Her kim emîre (yöneticiye) itaat ederse şüphesiz bana itaat etmiş olur. Her kim de ona isyan ederse şüphesiz bana isyan etmiştir.

İbnü’l Mukaffa

İnsanları yönetmenin dört niteliği vardır ki, bunlar bir iktidarın dayanağı ve yaslanacağı olmazsa olmazlardır: Adamlarını iyi seçme, seçilen adamları tam yetkilendirme, denetleme ve sert ceza. Ceza iyiye destek, kötüden kurtuluştur.

Hammurabi Kanunları

Gelecek günlerde, gelecek zamanın tümünde, ülkenin kralı olacak olan, anıtımın üzerine yazdığım adil sözlere riayet etsin.

Platon - Devlet

Peki ama insan en çok kimi sever? Kimin rahatını kendi rahatı, kimin yoksulluğunu kendi yoksulluğu sayıyorsa en çok sevdiği odur.

17-06/24/25kr02-yonetim-dersleri-kapak.jpg

Kutadgu Bilig

2147: Halka baş olmak büyük ve ağır bir iştir;/o damima başa dert olur, eziyet verir.

2034: Kanun ile ülke genişler, dünya düzenine girer;/zulüm ile ülke eksilir, dünya bozulur.

Nizâmü’l Mülk - Bürokrasi

Memleketteki kadıların durumlarının teker teker bilinmesi gerekir. Onlardan ancak alim, zahit ve zalim olmayanlarına vazife verilmeli, her birine devlet bütçesinden gündelik veya aylık verilerek yerlerine gönderilmelidir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN