Bitmeyen öksürük pıhtılaşmanın habercisi

Bitmeyen öksürük pıhtılaşmanın habercisi

Kuru öksürük, nefes darlığı, bacakta incinme ve deride kırmızı çizgiler... Ölümcül sonuçlara sebep olan kan pıhtılaşmanın başlıca belirtilerinden birini veya birkaçın fark edildiği takdirde derhal doktora başvurulmalı.

İnsan hayatının devamını sağlayan kırmızı sıvının sağlıklı olması sorunsuz bir yaşam için en temel faktör. Fakat ‘kan puhtılaşması’ sık görülen ve tedavi edilmediği sürece ölümcül olan bir rahatsızlık. Kan pıhtılaşması, çürük veya kabuk şeklinde görülüyor ve inme, kalp krizi gibi bazı ciddi sağlık sorunlarına yol açar. Bu tehlikeli hastalığın başlıca belirtileri şu şekilde:

Açıklanamayan öksürük: Uzmanlar, hiçbir sebep yokken öksürükte nefes, göğüs ve kalp atış hızına dikkat edilmesi konusunda uyarıyor. Açıklanamayan öksürüklerden şikâyetçi oldunduğu takdirde doktora gitmek büyük önem taşıyor.

Nefes darlığı: Nefes almakta yaşanan güçlük, akciğerlerde kan pıhtılaşmasının başladığının habercisi olabilir. Ayrıca göğüste hızlı kalp atışı, çarpıntı veya baş dönmesine de yol açar. Bu belirtilerden birinin ya da birkaçının fark edildiğinde derhal bir uzmana başvurmak gerekir.

Göğüs ağrısıyla derinden soluma: Kan pıhtılaşması, fark edilmediği ve tedavi altına alınmadığında çok kısa bir sürede ölümcül olabilir, bu nedenle göğüs ağrısıyla derinden soluma belirtisi varsa derhal yardım alınmalı.

Ciltte kırmızı çizgiler oluşması: Çürükler, kan pıhtılaşmasının deride oluşturduğu şekiller. Kırmızı çizgilerin damarların uzunluğu boyunca oluşması sıradan bir durum olarak gözardı edilmemesi ve bir an önce doktora gösterilmesi oldukça önemli.

Bacakta incinme ve ağrı hissi: Ulusal Kan Pıhtılaşması Birliği’ne göre, bacaktaki incinme veya ağrı genellikle kan pıhtılaşması belirtisine işaret ediyor. Bu konu adale kasılması veya kramp olarak da açıklanabilir. Fakat tek uzuvda şişlik oluşması, tehlikeli bir durumun habercisi. Kan pıhtılaşması dolaşım sistemindeki kan akışını önler ve aynı zamanda Derin ven trombozu (DVT) olarak biliniyor. DVT’nin en büyük tehlikesi oksijenin hayati organlara ulaşmasını önlemek. Kan pıhtılaşması tedavi edilmediği sürece ölümcül olma riskini taşıyor. Belirtilerden biri ya da birkaçını fark ettiğiniz anda uzmanına başvurun, riske girmeyin.

KAN PIHTILAŞMA RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER

Sigara içmek

Kanser

Şişmanlık

Gebelik

Bazı doğum kontrol hapları

Yaş, özellikle 65 yaşın üzerindeyseniz

Yatak istirahatı veya uzun süreler boyunca hareketsiz kalmak

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN