Bu da ‘yapay zekaca’

Bu da ‘yapay zekaca’

İnsan zekasını alt etmeye doğru emin adımlarla ilerleyen yapay zekalar kendi dillerini de oluşturdu. ABD’li bilim insanları tarafından yapılan araştırma kapsamında sesler çıkarabilecekleri bir ağız verilen yapay zeka birimleri, ihtiyaçları doğrultusunda yeni dil geliştirdi.

Kod yazıyor, poker oynuyor, yemek yapıyorlar... Hayatın her alanında insanlarla yarışır konuma doğru hızla ilerleyen yapay zekalar kendi dillerini de geliştirdi. OpenAI ve Kaliforniya Berkeley Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada, yapay zeka birimlerine, sesler çıkarabilecekleri bir ağız verildi. Ancak bu sesler başlangıçta herhangi bir anlama gelmiyordu.

Defalarca tekrarlanan denemeler sonucunda yapay zeka birimleri hangi komutun ne anlama geldiğini ve seslerin içinde bulundukları dünyada ne gibi durumları sembolize ettiğini yavaşça öğrendi.

Birimler birbirlerine öncelikle tek kelimelik komutlar vermeye başladı. Ortamda gidilebilecek tek bir nokta olduğunda, sadece ‘git’ komutu yeterliydi. Ancak ortama yeni noktalar eklendiğinde bu kez noktaları birbirinden ayıran renkleri önem kazandı.

Bir süre sonra yapay zeka birimlerinin çıkardığı seslerden birisi ‘kırmızı’ diğeri ‘mavi’ anlamına gelmeye başladı. Birden fazla hedef olması durumunda birimler daha önce öğrendikleri ‘git’ komutuyla sonradan geliştirdikleri ‘kırmızı’ kelimesini birleştirerek ‘git kırmızı’ gibi cümleler kurmaya başladı. Bir başka etkileyici bulgu ise yapay zeka birimlerinin ağızlarını ortadan kaldırıp görev verince ortaya çıktı. Birbirine sesli komut veremeyen birimlerin bu kez vücut dilleri devreye girdi. Bazı durumlarda birimler gidilmesi gereken noktayı işaret ederken bazı durumlarda ise birbirini takip etmeye başladı. Daha sonra birimlerden işaret etme ve birbirini görme yetenekleri de alındığında, birimler birbirlerini iterek hedef noktaya götürmeye çalıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN