Bu yılın kabusu Gergedan virüsü

Bu yılın kabusu Gergedan virüsü

Gergedan virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? sorularının yanıtı haberimizde. Sağlık Bakanlığı gergedan virüsü ile ilgili uyarısında grip değil gribimsi derken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti. Dikkate alınırsa kısa sürede atlatılabilineceği belirtilen Gergedan Virüsü hakkındaki detaylar haberimizde...

Gergedan virüsü nedir? Belirtileri nelerdir? Tedavisi nasıl yapılır? sorusunun yanıtı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Gergedan virüsü hakkında Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlığın bulaşıcı hastalık izleme raporunda ‘gergedan virüsü’ ön plana çıktı. İşte bakanlık raporundaki Gergedan Virüsü hakkında merak edilenler ve son dakika haberlerini yazımızdan takip edebilirsiniz. 

GERGEDAN VİRÜSÜ NEDİR? 

Gergedan virüsü Sağlık Bakanlığı bulaşıcı hastalık izleme raporuna girdi. Raporda yer alan gergedan virüsü nedir? Vatandaşlar bu sorunun yanıtını arama motorlarında sorguluyor. Kasım ayı raporuna damgasını vuran gergedan virüsü grip benzeri hastalıklar arasında ilk sırada yer alıyor. 

Grip değil gribimsi olarak adlandırılan gergedan virüsü, soğuk algınlığıyla benzer belirtileri gösteriyor. Üst solunum yollarına ait hafif seyirli semptomlar ile seyreden gergedan virüsü, kısa sürede atlatılabiliyor. Enfekte tozlarla saatlerce ortamda kalabilen gergedan virüsü, sıcaklığa duyarlılığı nedeniyle çoğalıyor. Kendisini en çok burunda gösteren bu virüs, önlem alınmazsa ağız ve gözlere de yerleşebiliyor.

18-12/14/gergedan-virusu-nedir-belirtileri-nelerdir.jpg

GERGEDAN VİRÜSÜ TEDAVİSİ NASILDIR? 

Dinlenmek, vücudun bağışıklık sisteminin gücünü yeniden toplamasını sağlar. Vücudu dinlendirmenin en iyi yolu da dinlenme ve uykudur.

Soğuk hava, sıcak havadan daha az nem tutar. Kuru burun delikleri virüslere daha yatkındır ve eğer kişi zaten hastaysa, kuru hava boğaz ağrısını kötüleştirebilir. Hava nemlendirici bir ürün kullanılabilir.

Kullanılan eşyalar ve eller sık sık yıkanmalıdır.

Yüze, ağız ve buruna dokunmaktan kaçınılmalıdır.

Bağışıklık sisteminin gücünü korumak adına vitamin ve mineraller açısından zengin olan besinler tüketilmelidir.

UZMANLAR GERGEDAN VİRÜSÜ KONUSUNDA UYARDI

Gergedan virüsünün vücutta yaptığı etkiyi "Grip değil gribimsi" olarak tarif eden uzmanlar, virüsün havadaki tozdan da bulaştığının uyarısını yaptı.

Seçilen 21 ilden alınan örneklerde, grip benzeri hastalık (GBH/ILI) tarama numunelerinde influenza pozitifliği yüzde 6,2 saptandı. Diğer solunum yolu virüslerinde toplam pozitiflik yüzdesi yüzde 62,1 olarak tespit edildi. Bunlar arasında en çok saptanan yüzde 45 ile gergedan virüsü oldu. Türkiye genelinde toplam 220 aile hekimi, her hafta kendilerine başvuran kişiler içerisinden 'grip benzeri hastalık' geçiren hasta sayılarını ve hastaların en az birinden aldıkları numuneleri değerlendirmek üzere ilgili laboratuvarlara gönderiyor ve bu laboratuvarlardan alınan sonuçlar haftalık olarak ulusal ve ulaslararası düzeyde yayımlanıyor.

18-12/14/gergedan-virusu.jpg

ÇİN GERGEDAN VE KAPLAN ÜRÜNLERİ TİCARET YASAĞINDAN VAZGEÇİYOR

Çin, kaplan kemikleri ve gergedan boynuzları üzerindeki ticaret yasağını kaldırmaya yönelik tartışmalı kararından vazgeçeceğini açıkladı.

Çin Bakanlar Kurulu geçen ay beklenmedik şekilde, "özel şartlar altında" kaplan ve gergedan ürünlerinin satılmasına izin verileceğini duyurmuştu. Çevre ve hayvan hakları örgütleri de, bu kararı "nesli tükenmekte olan türlerin ölüm fermanı" diye nitelendirerek sert tepki göstermişlerdi. Resmi Xinhua Haber Ajansı'nın haberine göre, Çin'de üst düzey bir Yüksek Mahkeme yetkilisi, "gergedan ve kaplan ürünleri ticaret yasağını kaldırılmasını" öngören düzenlemenin "beklemeye alındığını" söyledi.

Yüksek mahkeme İdari Genel Sekreter Yardımcısı Ding Xuedong konuya ilişkin, "Uygulama için ayrıntılı düzenlemelerin yayınlanması araştırma sonrasında ertelendi" dedi.

Ding Xuedong gergedan ve kaplan ürünlerinin ticaretine, taşınmasına ve kullanılmasına atıfta bulunarak, "Bu konuda mevcut yasaklar uygulanmaya devam edecek; yetkili makamlar, gergedan ve kaplan parçalarının yasadışı ticareti konusunda baskılarını sürdürecek ve yasadışı eylemler ciddi şekilde ele alınarak cezalandırılacak" diye ekledi.

GERGEDAN BOYNUZUNA EN ÇOK TALEP ASYA'DAN

Dünya pazarında fil dişi ve gergedan boynuzuna en fazla talebin ise başta Çin olmak üzere Asya ülkelerinden geldiği biliniyor. Çin'in 25 yıllık yasağı kaldıracağına ilişkin girişiminin ardından, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'ndan (WWF) yapılan açıklamada, kararın yaban hayvanlarını koruma çabalarına ağır bir darbe indireceği belirtilerek bunun "ciddi sonuçlar" doğurabileceği uyarısı yapıldı. WWF açıklamasında, kararın yasa dışı hayvan ticaretini özendireceğine dikkat çekildi.

Environmental Impact Assessment'dan (EIA - Çevresel Etki Değerlendirmesi) yapılan açıklamada da, yasağın kaldırılması, "kaplan ve gergedanların korunması yönünde uluslararası çabaları sert biçimde baltalayan utanmaz ve geriletici bir hareket" olarak nitelendirildi.

Uluslararası İnsani Toplum örgütü de Çin'in bu adımının vahşi doğadaki hayvanlar üzerindeki baskıyı kaçınılmaz biçimde artıracağını vurguladı.

Kaplanların Korunması 3. Asya Bakanlar Konferansı'nda 2016 yılında sunulan raporda, doğada 3 bin 890 kaplanın kaldığı ifade edilmişti. Gergedan nüfusuna ilişkin araştırmalar da hayvanların sayısının 30 binden az olduğunu ortaya koyuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN