Bunamaya bilgisayar oyunuyla çözüm

Bunamaya bilgisayar oyunuyla çözüm

Bilim insanları, dementia (bunama) hastalığının ilk belirtilerinden biri olan yön bulma yeteneğini ölçmek için bir bilgisayar oyunu tasarladı. Bilim insanları oyun ile sanal gerçekliğe geçiş yaparak hastalık hakkında daha fazla detay elde etmeyi umuyor.

Akıllı telefon uygulamasının halen 3 milyon takipçisi olan "Sea Hero Quest VR" isimli oyunda bir botun kaptanlığını yapıyorsunuz. Amaç, yön duygusunu kullanarak, karmaşık su yollardan, ıssız adalardan ve buz tutmuş okyanuslardan geçip alanın krokisini çıkarmak. Hatta sosisli sandviç seven deniz canavarlarını beslemek.

Ancak bu sadece bir oyun değil. Siz oynarken veriler sinirbilimciler tarafından daha sonra değerlendirilmek üzere toplanıyor.

BBC Türkçe'de yer alan haberde, bilgisayar oyunu programcısı Glitchers şirketinden Max Scott-Slade, oyun için İngiltere'deki University College London'dan ve İsviçre'deki ETH Zurih'ten bilim insanlarıyla çalıştı.

17-08/29/screenshot_1-1504005354.jpg

Max Scott-Slade BBC'ye yaptığı açıklamada, "Normalde sıkıcı ve laboratuvar merkezli olan bir konuyu kamuya olabildiğince eğlenceli bir şekilde sunmak çok ilginç" dedi. Scott-Slade, "Oyunun bizim için anlamı daha zengin verilere ulaşmak. Sanal gerçeklik versiyonuyla 15 kat daha fazla veriye ulaşıyoruz çünkü başın nereye baktığı ve botun nereye ilerlediğini ayırıyoruz" diye konuştu.

ERKEKLERİN YÖN DUYGUSU DAHA İYİ 

İlk oyunun bulguları 2016 yılında sinirbilimcilerin uluslararası toplantısında sunuldu. Bulgular insanların gençlik çağlarından sonra yön duygusunun giderek zayıfladığını gösterdi. Bulgular, erkeklerin yön duygusunun kadınlara göre biraz daha iyi olduğunu ortaya koydu. Ayrıca İskandinav ülkeleri dünyanın geri kalanına göre daha iyi performans sergiledi.

İngiltere'deki Alzheimer Araştırma Enstitüsü'nden Doktor David Reynolds, "Asıl istediğimiz bunama hastalığı olan insanları şimdikinden 10-15 yıl önce teşhis edebilmek. Sea Hero Quest gibi bir oyun ve yönümüzü nasıl bulduğumuzu anlamak daha erken teşhiste faydalı olacak" diyor.
Bunamayı engelleyen ya da yavaşlatan ilaçlar bulunmuyor. Ancak olsa bile belirtiler ortaya çıkmadan ve beyin zarar görmeden kullanılırsa işe yarayacağına inanılıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN