Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin derde deva

Çarşıdan aldım bir tane eve geldim bin derde deva

Radyasyon onkolojisi uzmanı Dr. Yavuz Dizdar, narın bir besinden öte tıbbi bitkiler sınıfına girdiğini söyledi.

Dizdar, nar konusunda bilimsel makalelerden yaptığı araştırmalara ilişkin açıklamalarda bulundu. Bugüne kadar üzerinde en çok araştırma yapılan besinlerden birinin nar olduğunu belirten Dizdar, “Hatta ‘nar bilimi’ diye bir kavramdan söz ediliyor. Nar bilimine göre, bu meyve besinin ötesine geçiyor, tıbbi bitkiler sınıfına giriyor” diye konuştu.

Bitkinin düzenli kullanımda hastalık tedavi edici ya da önleyici etkiye sahipse o zaman tıbbi sıfatını kazandığını kaydeden Dizdar “Narın ise iyi gelmediği bir şey yok. Kalp, dolaşım, bağışıklık, beyin, bilinen bütün sistemleri olumlu etkiliyor. Yani genel bir ‘kronik hastalık’ önleyici; romatizmadan alzheimer hastalığına kadar aklınıza ne gelirse olumlu etki bildiren yüzlerce çalışma var. Sağlıklı yaşamı uzattığı görüşü çok eski çağlardan beri kabullenilmiş, bereketle, doğurganlıkla ilişkilendirilmiş. İçerikteki maddelere bakınca çok da yersiz bir yakıştırma değil” ifadelerini kullandı.

Narın çekirdeklerinin özellikle kalp için koruyucu olan yağ asitleriyle zengin olduğunu anlatan Dizdar “Tanelere renklerini veren bileşikler kalın bağırsaklarda başka bileşiklere dönüştürülüp ayrı faydalar sağlıyor. Vitamin, mineral var. Tıbbi bitki denmesinin haklı nedeni de bu. Bazı bileşikler bağırsak kurtlarının üremesini engelliyor, antibiyotik etki gösterip vücudun mikroorganizmalarını sağlıklı dengede tutuyor, ağız ve diş sağlığı açısından çok faydalı” dedi. Dizdar, düzenli tüketildiğinde erkeklerde narın sperm sayısını ve kalitesini artırdığını dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN