Çığ altında Eskimo mucizesi

Çığ altında Eskimo mucizesi

Karla kaplı dağlık bir alanda çığ altında kaldılar, umutlar tükenmişken sağ olarak kurtarıldılar. İtalya’da yaşanan çığ felaketinden günler sonra bile hayatta kalabilmenin sırrı ‘iglo etkisi’. Zira Eskimolar yüzyıllardır yaşadıkları iglolarda karın yalıtım gücü sayesinde hayatta kalıyorlar.

İtalya’da yaşanan çığ felaketinin üzerinden dört gün geçti, mucevi bir şekilde kurtarılanların sayısı 9’a yükseldi. BBC’nin haberine göre, karla kaplı dağlık bir alanda soğuğa rağmen enkazdan sağ olarak çıkanların olması iglo etkisiyle açıklanıyor. İglo kardan ev anlamına geliyor ve sert kar tuğlaları ile yapılıyor. Karın yüksek yalıtım gücü dışardaki soğuğu içeri geçirmeyerek yüzyıllardır Eskimoları koruyor.

17-01/23/23krr18italya.jpg

İtalya’nın Abruzzo bölgesinde geçen Çarşamba günü çığ altında kalan Rigopiano Oteli’nden yaklaşık 42 saat geçtikten sonra 9 kişi sağ olarak çıkarıldı. Olayda ölü sayısı ise 5’e ulaşırken 19 ila 20 kişi de halen kayıp. Enkaz altında kurtarılmayı bekleyen bir kişinin daha bulunduğu göçükten sesler geliyor ve arama-kurtarma ekipleri bu seslerin halen hayatta olan başka felaketzedelere ait olabileceğini düşünüyor. Bu mucizeyi La Repubblica gazetesine değerlendiren tıp profesörü Gian Franco Gensini, “İglolarda yaşayan halkların iyi bildiği gibi kar, büyük bir yalıtım gücüne sahiptir. Bir kazak etkisi yapar. Giysilerimiz, vücudumuzun çevresinde bir sıcak hava boşluğu yaratarak ve cildimizin soğuk havayla teması hissetmemesini sağlayarak bizi ısıtırlar. Otelin altında da benzer koşullar oluşmuş olabilir: Dışarıdan izole edilen bölgelerde hava sıcak kalmış olabilir” diyor.

KUTUPTAKİ İGLO EVLERİ

Arktik bölgede yaşayan Eskimoların bir kısmı sürekli ya da geçici olarak sıkıştırılmış kardan evlerde yaşıyor. İglo denilen bu evlerin sıcaklığı dört derece ama içinde bulunan insanların vücut sıcaklığı içeriyi 16-17 derecelere kadar çıkarıyor. Sert kar kullanılarak yapılan iglolar için kardan yaklaşık bir metre boyunda, 40 santimetre eninde ve 20 santimetre uzunluğunda tuğlalar kesiliyor. Bu tuğlalar, yaklaşık iki metre çapında bir daire oluşturacak biçimde bitişik olarak yerleştiriliyor. Kubbe biçiminde dizilen kar tuğlaları arasında oluşan boşluk da karla kapatılıyor ve daha sonra duvara hava delikleri de açılıyor. Kubbenin tepesinde yer alan deliğe ise yine bir kar tuğlası yerleştiriliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN