Çirkinliğe karşı verilen masalsı mücadele

Çirkinliğe karşı verilen masalsı mücadele

Karaköy’deki Galata Rum Okulu, yeni sezona üç farklı sergiyle başlıyor. Necla Aksoy’un ‘Çok Kalpli Varlık’ sergisi çirkinliklere karşı verilen masalsı mücadeleden sahneleri andıran eserlerden oluşuyor. Fotoğraf sanatçısı Ani Çelik Arevyan, 95 binden fazla karenin bulunduğu arşivinden ‘Olduğu Gibi’ adlı etkinliği çıkardı. Üçüncü sergi ise Gülçin Aksoy’un ‘Koro’su.

Sergi sezonu açıldı, Karaköy’deki Galata Rum Okulu 30 Eylül’e kadar üç sergiye ev sahipliği yapıyor. Bunlardan ilki Necla Rüzgar’ın resim ve heykel çalışmalarından oluşan ‘Çok Kalpli Varlık’ adlı sergisi. İkincisi Ani Çelik Arevyan’ın fotoğraflarının yer aldığı ‘Olduğu Gibi’. Üçüncüsü ise Gülçin Aksoy’un imza attığı ‘Koro’ isimli sergi. Necla Rüzgar, ‘Çok Kalpli Varlık’ isimli sergisini farklı tür ve özelliklere sahip canlıların, durumların ya da düşünme biçimlerinin iç içe geçmesi olarak tanımlıyor. Deniz Artun küratörlüğünde kurulan sergi, bu varlıkların, canavarların, çirkinliklerin ve kötülüklerin karşısına çıktığı masalsı bir mücadeleden sahneleri andırıyor. Rüzgar’ın son dönemde üzerinde çalıştığı yılan saçlı kadın portrelerinin merkezde olduğu sergi, sanatçının bu eserlerde tercih ettiği mürekkebin akışkanlığının da yardımıyla, Medusaların başlarını birbirine doluyor. Öte yandan, kadınların saçlarının arasından daima görünen gözleri, efsanenin köklerinin de referansıyla vicdanımızın katılığını yokluyor. Yeni dönem işler arasında, ayrıca, bakışı ile kesinlikle karşılaşamadığımız, yüzlerini bütünüyle örten kadınların yağlıboyaları da dikkat çekiyor. Sergide sanatçının eski tarihli çalışmaları da yer alıyor.

18-09/06/basin-bulteni-e1533716175749-750x375.jpg
Gülçin Aksoy'un 'Koro' sergisinden

Ani Çelik Arevyan’ın kişisel sergisi ‘Olduğu Gibi’, sanatçının yaklaşık 30 yıl boyunca dünyanın farklı bölgelerinde tarihsel, zamansal ve mekânsal boyutları gözetmeksizin çektiği fotoğrafların bazen ışık, bazen de formları arasında keşfettiği geçişleri, ikili bir düzenlemeyle Galata Rum Okulu’nda izleyiciyle buluşturuyor. İşlerini oluşturma sürecini fotoğraf çekmekten çok fotoğraf yapmak olarak tanımlayan sanatçı, bu sergiyi hazırlarken 95 binin üzerinde fotoğrafı kapsayan arşivine geri döndü. Arevyan, fotoğrafların kurgulanmadığını, belli bir hikâyeyi takip etmediğini ancak zaman içerisinde zihninde birleştiğini belirterek “Bu seride görüntüleri stüdyomda sahnelemek yerine, yaşamın sahnelediği görüntüleri fotoğrafladım. Oluşturduğum ikili imajlar, yaşadığım, gezip gördüğüm dünyadan seçtiğim kareler, hiçbir didaktik kaygı gözetmeksizin, anlamı bende saklı olan karşılaşmalardan oluştu. Bu karşılaşmalar bana iki imajı özgürce akort ederek yeni görsel deneyimler yaratabileceğim bir alan sundu” diyor. Arevyan, fotoğrafla ilgili çalışmalarında zamanın izlerini takip ettiğini belirterek, bu seriyi kendi fotoğraf pratiği üzerine düşünürken keşfettiği arkeolojik bir araştırmaya benzetiyor.

Son sergi ise ‘Koro’. Derya Yücel’in küratöryal işbirliğiyle videodan yerleştirmeye, dokuma/halıdan fotoğraf ve performansa Gülçin Aksoy’un çeşitli mecralarda ürettiği son dönem çalışmalarından oluşuyor. Gülçin Aksoy, bireysel çevreden kamusal alana bellek hasarı/kaybı ve deformasyonuna, gündelik yaşamdan tarihe, kişisel ilişkilerden toplumsal uzlaşımlara, açık ya da örtük olan iktidar mekanizmalarını taktiksel ve ironik bir dille görselleştiriyor. Melodili ya da ritimli sözleri söyleyen topluluk olarak ‘koro’; kimi zaman pasif ve direktifle harekete geçen kimi zaman gözleyen, yorumlayan, değerlendiren katılımcı refleksiyle toplumsal yaşam dinamiklerinin bir metaforu haline geliyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN