D vitamininin bilinmeyen 5 belirtisi

D vitamininin bilinmeyen 5 belirtisi

“Güneş girmeyen yere doktor girer” sözü boşuna söylenmemiş. Güneş ışığıyla vücutta sentezlenen D vitamini, hayati öneme sahip. Eksikliği kemik ağrısından kas ağrısına pek çok soruna neden oluyor. Uzun vadede ise kalp ve damar hastalıklarına yol açıyor. Daha fazlasını ve yapılması gerekenleri İngiliz beslenme uzmanı Kim Pearson anlattı.

Kış kapıda, güneşin yüzünü az gösterdiği bu mevsimde D vitamini eksikliği de kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Vücutta hayati öneme sahip olan D vitamini, güneşle sentezleniyor, insanı pek çok hastalıktan koruyor. Sadece kışın değil vardiyalı çalışanlar, evden dışarı çıkmayan yaşlılar da D vitamini eksikliği yaşayabiliyor. Beslenme uzmanı Kim Pearson, sürekli soğuk algınlığına yakalanmaktan kas ağrısına kadar bunun pek çok belirtisi olduğunu belirterek, uzun dönemde ise kardiyovasküler hastalıklar hatta kansere bile yol açabileceğini söylüyor. Somon, uskumru ve orkinos gibi yağlı balıkların yanı sıra yumurta sarısı, peynir, karaciğer ve bazı tahıllar, süt ürünleri, soya sütlerinde bulunan D vitaminiyle ilgili Pearson bilinmeyenleri şöyle anlatıyor...

Sık sık enfeksiyona yakalanıyorsanız: D vitamini, bağışıklık sistemi için hayati öneme sahip. Yeterli miktarda olmaması halinde bağışıklık hücreleri uygun bir şekilde tepki veremiyor, bu da kişiyi enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getiriyor. Zira D vitamini, bağışıklık sisteminin iki önemli parçasının yani uyarlanabilir ve doğuştan gelen bağışıklığın işleyişi için gerekli. Mesela su çiçeğini geçirip de sonradan tekrar olmamanızı D vitamini sağlıyor. Bu arada bilim insanları özellikle kolorektal, meme, pankreas ve prostat kanserlerinde D vitamini eksikliğinin oynadığı rol üzerinde çalışıyor.

Özellikle kışın kendinizi depresif hissediyorsunuz: D vitamini beyinde serotonin seviyesinin korunmasında önemli bir rol oynuyor. 2014’te Medical Hypotheses dergisinde yayımlanan araştırmalarda D vitamini hakkındaki 100 bilimsel makaleye bakıldı. D vitamini eksikliği ile mevsimsel duygusal bozukluk arasında belirli bir ilişki tespit edildi, bu durumun güneşin daha az yüzünü gösterdiği kış aylarında daha fazla ortaya çıktığı belirlendi. Zira D vitamini seviyeleri güneş ışığına doğrudan bağlı olarak mevsimsel olarak vücutta dalgalanıyor.

Sürekli yorgunsanız: D vitamini gıdayı enerjiye dönüştürmek için de gerekli. Eğer eksikse vücudunuzun besleyici maddelerden enerji kazanma kabiliyeti azalır. Dolayısıyla D vitamini takviyesi yorgunluğu gidermek açısından çok önemli.

Kemikleriniz zayıf ve sürekli ağrıyorsa: Kemik sağlığı için kalsiyum almak önemli ama D vitamini, vücudun kalsiyum ve fosfat düzeylerini düzenlemeye yardımcıdır. Bu da eklemlerin, kasların ve dişlerin işleyişinde anahtar rol oynar. D vitamini seviyesi düşük olduğunda, kemikler zayıflar ve stres kırığı riski artar. 2014’te yapılan bir çalışmada, D vitamini eksikliği tespit edilen 50 yaşından büyük yetişkinlerin kalça ve diz eklemlerinde ağrı gelişme olasılığının yüksek olduğu ve tedavi edilmezse ağrının daha da kötüleşeceği ortaya konulmuştu.

Kaslarınız ağrıyorsa: D vitamini, kas fonksiyonunu destekler. Genel kas ağrılarına sahip olmak, D vitamini eksikliğinin göstergesi. Araştırmacılar, tedaviye yanıt vermeyen kronik ağrıya karşı D vitamini takviyesinin yardımcı olduğunu tespit etti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN