Da Vinci’nin üç boyutlu çizim yeteneği şaşılıktan

Da Vinci’nin üç boyutlu çizim yeteneği şaşılıktan

Rembrandt’tan Picasso’ya birçok büyük ressamın şaşı olduğu belirtilirken Leonardo Da Vinci’nin de onlardan biri olabileceği kaydedildi. Sanatçının eserleri incelendi Da Vinci’nin üç boyutlu çizimdeki başarısının ‘şaşılıktan’ kaynaklandığı tespit edildi.

İtalyan filozof, mucit ve sanatçı Leonardo Da Vinci’nin üç boyutlu çizim ve perspektif yeteneği, çok yaygın olan bir göz hastalığına bağlı olabilceği belirtildi. Sonuçları JAMA Opthalmology dergisinde yayımlanan bir araştırma kapsamında Da Vinci’nin iki heykeli, iki yağlı boya tablosu ve iki çizimi incelendi. Araştırmanın bulguları, eserlerde ‘istikrarlı biçimde dışa doğru -10.3 derece kayma olduğunu’ ve bunun da halk arasında ‘şaşılık’ olarak da bilinen göz kayması kaynaklı olabileceğini gösterdi. Zira göz kayması olanlar genelde binoküler görüşe sahip; yani her iki gözünü de birbirinden bağımsız olarak kullanarak görme işlemini gerçekleştiriyor. Bunun da kişide görüş alanı ve derinlik hissiyatının artırabileceği yorumları yapılıyor. Da Vinci’de olduğu tahmin edilen 10.3 derecelik göz kaymasının doktorlarca ‘orta dereceli bir kayma’ olarak değerlendirildiğine dikkat çekilirken dergide “Ekzotropi’nin (dışa doğru göz kayması) varlığı, Da Vinci’nin düz tuval üzerinde olağanüstü alan yakalama yeteneğine katkıda bulunmuş olabilir” ifadelerine yer verildi. Da Vinci’nin durumunun ‘objelerin ve yüzlerin üç boyutlu kesinliğini ve dağ tablolarındaki alan derinliğinin gerilemesini tasvir etmek için’ özellikle etkili olabileceği de not ediliyor. Araştırmayı yapan Londra Şehir Üniversitesi’nden Profesör Christopher Tyler “Rembrandt’tan Picasso’ya birçok büyük ressamın şaşı olduğu düşünüldü ve görünüşe bakılırsa Da Vinci de onlardan biri. Dünyayı bir gözle görebilmek, resmedilen iki boyutlu kopyayla direkt mukayeseye imkan tanıdığından şaşılığın koşulları bir ressam için oldukça uygun” değerlendirmesini yaptı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN