Depresyonu haber veren kelimeler

Depresyonu haber veren kelimeler

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, depresyon rahtasızlığı olanların bunu kullandıkları kelimelere yansıttıklarını ortaya koydu. Depresyonda olanlar daha çok 'ben' diyor, 'siz' kelimesini az kullanıyor. "Her zaman, asla ve tamamen’’ gibi kesinlik ifade eden kelimeler de belirtiler arasında. Online platformlarda konu korku ya da intiharsa bu kelimelerin kullanılması tavan yapıyor.

FRANKFURT/KARAR

Bilgisayar analizi ile yapılan bir araştırma depresyon rahatsızlığı olan kişilerle olmayan kişilerin kullandıkları kelimeler arasında açık farklar olduğunu ortaya koydu. Ingiltere’deki Reading Üniversitesi uzmanları tarafından yapılan ve Clinical Psychological isimli dergide yayımlanan bir araştarmaya göre depresif insanların tahmin edildiği gibi olumsuz duyguları ifade eden "yanlız, üzüntü ya da berbat" gibi kelimeleri sıkça kullandığı belirtildi.

DAHA ÇOK 'BEN' DİYOR

Depresyonda olan insanların ‘benim, bana, beni, ya da ben' gibi birinci tekil şahıs zamirlerini çok daha sık kullandığı tespit edildi. Bu kişiler hissedilir şekilde "siz, sizler, size, o" gibi ikinci ve üçüncü tekil şahıs zamirlerini ise çok seyrek kullanıyor. Araştırmayı hazırlayan ekipten Mohammed Al Mosaiwi, bunun depresyon hastalarının kendilerine odaklanmış olmalarından kaynaklandığını söyledi. Al Mosaiwi, depresyon rahatsızlığının tespit edilmesi için zamirlerin, olumsuz kelimelerden daha güvenilir bir belirti olduğunu dile getirdi.

'KESİNLİK' DE BELİRTİ

Psikolojik sağlık hakındaki 60 online platformunda 6.400 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre kullanılan kelimelerin yanından kullanılan üslup da depresyonun tespit edilmesinde önemli rol oynuyor. Depresyon rahatsızlığı olanlar ‚ "her zaman, asla ve tamamen’’ gibi kesinlik ifade ede kelimeleri sağlıklı insanlara göre daha sık kullanıyor. Uzmanlar bunun nedenini depresif kişelerin siyah beyaz şeklinde bir ayrım kategorisi ile düşündükleri ve bunun da konuşma üsluplarına yansıması olarak açıklıyor.

KONU KORKU VE DEPRESYONSA SAYI ARTIYOR

Hamilelik ve üniversite eğitimi ile ilgili 19 online platformda yapılan başka bir araştırma ile yapılan kıyasa göre, korku ve depresyonların konuşulduğu platformlarda söz konusu kelimeler yüzde 50 oranından daha fazla kullanılıyor. İntihar konularının konuşulduğu platformlarda ise bu oran yüzde 80’lere varıyor. Araştırmacılar bu zamana kadar kullanılan araçların yanında kullanılan dilin depresyon rahatsızlığını tespit etmede ilave bir yöntem olabileceğini söylüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN