Dişiniz için sahurda peynir yiyin

Dişiniz için sahurda peynir yiyin

Dişlerinizi Ramazan’a hazırlamak için son birkaç gün! Prof. Dr. Beyser Pişkin, oruçluyken tükürük salgısının azaldığını bunun da diş çürüklerinde artış meydana getirdiğini belirterek uyarılarda bulundu: “İftarda ve sahurda dilinizi de fırçalayın, sahurda peynir yiyin, sprey ve gargaradan uzak durun.”

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Beyser Pişkin, oruçluyken tükürük salgılamasının azalması nedeniyle diş çürümelerinde artış meydana gelebileceğini belirterek, Ramazan ayından önce diş bakımı yaptırılmasının önemine işaret etti.

Oruçluyken tükürük salgısının azaldığını, bunun ağız içi asidik ortamı artırdığını ve çürümelere karşı hassas bir ortam yarattığını kaydeden Pişkin, ramazan ayında iftar ve sahurdan sonra dişlerin yanı sıra dilin de fırçalanması gerektiğini söyledi. Pişkin “Ramazan ayı girmeden önce herkes, diş hekimine gidip çürüklerine baktırmalı, kötü dolguları, kötü köprüleri, protezleri varsa bunları yeniletmeli. Diş sağlığınızla ilgili problemleri gidererek oruç dönemine girmelisiniz. Özellikle çürükleriniz varsa dolguları yapılmalı” önerisinde bulundu.

Ağız kokusunun temel nedeninin diş ve diş eti rahatsızlıkları olduğunu ancak oruçluyken bazı enzimlerin açığa çıkması ve açlık yüzünden ağız kokusunda artış görülebileceğini aktaran Pişkin “Oruçluyken tükürük salgısı azalır, gün içerisinde suyla çalkalanması durumunda ağızdaki asidik ortamı nötürleşecektir. Bu da ağız kokusunu ve çürük riskini azaltacaktır” dedi.

Çürük riskinin ağızdaki asidik ortamla doğrudan ilgili olduğunu anımsatan Pişkin, sahurdan sonra diş fırçalama imkanı olmaması halinde peynir gibi bazik yiyeceklerin tüketilmesinin ağız içindeki asidik ortamı dengeleyebileceğini, çürük riskini azaltabileceğini söyledi. 

GARGARA YAPMAYIN, İYİ DEĞİL

Prof. Dr. Beyser Pişkin, ağız kokusunu gidermek için sprey ve gargara kullanımını önermediğini belirterek “Özellikle koku için kullanılan ağız gargaralarını, bazı patolojik bulguları gizlediği için önermiyorum. Veriler gizlenince önemli hastalıkların tespiti yapılamıyor ve tedavide gecikme yaşanabiliyor” diye konuştu.   

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN