Dislektik çocuklarda zeka sorunu yok

Dislektik çocuklarda zeka sorunu yok

Disleksi Derneği Başkan Yardımcısı Müberra Oğuz, dislektik çocuklarda zeka sorunu olmadığını belirterek “Bilgiyi farklı şekilde işlemleme vardır” dedi.

Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkan Yardımcısı Müberra Oğuz, dünyadaki her 100 çocuktan yaklaşık 5’inin dislektik olduğunu söyledi. Disleksinin, zekası normal ya da normalin üzerinde olan bireylerin dinleme, anlama, düşünce, kendini ifade etme, okuma, yazma ve matematik becerilerinde zekalarına göre daha düşük performans göstermeleri ile ortaya çıktığına işaret eden Oğuz, disleksinin bir öğrenme güçlüğü olarak tanımlanabileceğini bildirdi. Sağlıklı olmasına rağmen, yaşıtlarına göre geç konuşan, kelimeleri yanlış telaffuz eden, kavramları karıştıran çocuklarda, disleksinin akla gelmesi gerektiğine dikkat çeken Oğuz, şöyle devam etti: “Özellikle ayna algıları nedeniyle d, p, b, h, y, m, n harfleri ile 6, 9, 12, 21 gibi rakamları çok karıştırırlar. ‘Çok, koç’, ‘ev, ve’ gibi birbirine benzeyen kelimeler de sıklıkla karışır. Görüntüyü sabitlemekte de sıkıntı yaşayabiliyorlar. Bazen üç boyutlu görüyorlar. Onlar gibi göremediğimiz için tam nasıl olduğunu anlatmak çok zor. Matematikte ileri yaşlarda parmakla hesap yaparlar. Sağ ve solu karıştırırlar. Dikkat ve bellek sorunları vardır. Zamanı ve günleri karıştırırlar. Kişilerin isimlerini, numaralarını hafızalarında tutmada zorluk çekerler.” Her dislektik çocukta bu belirtilerin tümünün görülmeyebileceğini aktaran Oğuz, bu çocukların çok akıllı ama aklını derse vermeyen çocuklar olarak algılanabileceklerini, ancak onlarda zeka sorununun bulunmadığını vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN