Diyabetlilerde işitme kaybı iki kat daha fazla

Diyabetlilerde işitme kaybı iki kat daha fazla

ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yayımladığı araştırmaya göre diyabet duyma yetisini de etkiliyor. Çalışmanın sonuçlarını değerlendiren kulak burun boğaz uzmanı M. Melih Çiçek “Kesin neden hala belirsiz olsa da uzmanlar, yüksek kan şekeri düzeyinin göz, böbrek veya kan damarlarına zarar vermesinin yanında kulak sinirlerine de zarar verebileceğine inanıyor” dedi.

Şeker hastalığının gözler ve böbreklerden sonra kulakları da etkilediği ortaya çıktı. Araştırmalar, diyabetli kişilerin işitme kaybının iki kat daha fazla olduğunu gösteriyor. İstanbul Aydın Üniversitesi VM Medical Park Florya Hastanesi’nden kulak burun boğaz uzmanı Opr. Dr. M. Melih Çiçek, ABD’deki Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün yayımladığı araştırmada diyabet olan ve olmayan iki grup insanın incelendiğini söyledi. Çiçek, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi: “Araştırmacılar, diyabetli 399 yetişkinin yüzde 21’inde düşük frekans ile orta frekans arasında hafif veya daha fazla işitme kaybı olduğunu bununla birlikte diyabet olmayan 4 bin 741 yetişkinde yüzde 9’luk bir farkın bulunduğunu tespit etti. Şeker hastalarının yüzde 54’ünde yüksek frekanslı işitme kaybı vardı, bununla birlikte diyabetik olmayanlarda bu oran yüzde 32 idi. Bu araştırma diyabet öncesi kişilere de uygulandı. Diyabet öncesi olanlar (tam teşekküllü şeker hastalığını geliştirme aşamasında olanlar) normal kan şekeri düzeylerine göre yüzde 30 daha fazla işitme kaybı yaşadı. Kesin neden hala belirsiz olsa da, uzmanlar, yüksek kan şekeri düzeylerinin göz, böbrek veya kan damarlarına zarar vermesinin yanında kulak sinirlerine de zarar verebileceğine inanıyor.”

Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism’da yayımlanan daha ileri araştırmaların Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün önceki bulgularını güçlendirdiğini kaydeden Çiçek “ABD, Avustralya, Brezilya ve Asya’nın çeşitli yerlerinde yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı araştırmalarda diyabet ve işitme kaybı arasında bağlantılar bulundu. Sadece Amerika’da 30 milyon diyabet hastası ve 34.5 milyon işitme kaybı hastası var. Amerikan Diyabet Derneği’ne göre, bu istatistik diyabet ve işitme kaybının en yaygın sağlık sorunları arasında olduğunu gösteriyor” diye konuştu.

Çiçek, özellikle diyabetli hastalarına işitme yeteneklerini yılda bir kez kontrol ettirmelerini tavsiye ederek, bunun çok ilerlemeden sorunu durdurmaya yardımcı olabileceğini söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN