Doç. Dr. Fevzi Balkan sıraladı: Kilo vermeye engel 10 hormonal sorun

Doç. Dr. Fevzi Balkan sıraladı: Kilo vermeye engel 10 hormonal sorun

Diyet ve egzersiz yapmanıza karşın kilo veremiyor musunuz? Belki de hormonal bir sorununuz olabilir. Tiroid bezinin yetersiz çalışmasından D vitamini eksikliğine kilo vermeyi engelleyen sebepleri Doç. Dr. Fevzi Balkan sıraladı.

Medicana International İstanbul Hastanesi endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Fevzi Balkan kilo vermekte zorluk çeken, diyet ve egzersize rağmen yetersiz kilo verenlerin hormonal sebepler yönünden araştırılması gerektiğini ifade etti. Balkan, o sorunları şöyle sıraladı...

1.İnsülin direnci: Göbek yağlanması, karaciğer yağlanmasının en sık sebeplerinden. Açlık krizleri, doyamama, halsizlik, yorgunluk, sık acıkma gibi şikayetlere sebep olur. 8 saat açlık sonrası ölçülen insülin ve kan şekeri düzeyiyle hesaplanabiliyor.

2.Tiroid hormonlarının yetersiz çalışması: Hashimoto hastalığı, tiroid ameliyatı veya tiroid iltihabı sonrası gelişiyor. Tiroid hormonlarının yetersiz salgısı vücutta su tutulumu, ödem, kilo alımı, kas ağrısı, adet düzensizliği, kabızlık yapılıyor. Tanı, kandaki hormon düzeylerine bakılarak konuluyor. Tedavisi için ömür boyu dışarıdan tiroid hormon ekstresi alınıyor.

3.Böbreküstü bezlerinin fazla çalışması: Böbreküstü bezinden aşırı kortizol salgılanması kilo alımı, insülin direnci, şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve aydede yüze sebep oluyor.

4.Polikistik over sendromu: Adet düzensizliği, tüylenme artışı, geçmeyen sivilceler, kilo alımı gibi belirtiler gösteriyor. Tedavi edilmezse kemik erimesi, kilo alımı, kısırlığa sebep olabiliyor ve rahim kanser riskini artırıyor.

5.Cinsiyet hormonlarının azalması: Erkeklerde testosteron azlığı kas gücünde kayba, yağlanma artışına ve kısırlığa sebep oluyor. Kadınlarda östrojen azalması daha çok menapozda adetlerin kesilmesiyle ortaya çıkıyor. Sıcak basmaları, stres,çarpıntı, kilo artışıyla kendini gösteriyor.

6.Büyüme hormonu fazlalığı: Büyüme hormonunun hipofiz bezinde adenom olmasına bağlı fazla çalışması tüm organların ve boyun orantısız büyümesine kilo artışına, şeker hastalığı ve kalp hastalığı riskinin artmasına yol açıyor.

7.Prolaktin hormon fazlalığı: Prolaktin, hipofiz bezinden salgılanan bir hormon. Kadınlarda memeden süt gelme, adet düzensizliği, tüylenme artışıyla kendini gösterirken erkeklerde daha çok görme kaybıyla ortaya çıkıyor.

8.D vitamini eksikliği: Genelde belirti vermiyor. Kas kemik ağrıları, halsizlik, bağışıklık sistemi zayıflığına bağlı sık enfeksiyon geçirme, kemik erimesine sebep olabiliyor. Eksikliği şeker hastalığı riskini artırıyor.

9.Reaktif hipoglisemi: Basit ve rafine karbonhidrat tüketiminden genelde 1-2 saat sonra halsizlik, uyuklama, sersemleme, terleme, çarpıntıyla seyreden karbonhidrat alınınca rahatlama olarak tanımlayabiliriz. Tedavide ara öğünlü ve düşük glisemik indeksli beslenme bazen ilaç tedavisi gerekebiliyor.

10. Kortizon ve östrojen içeren hormon preperatlarının dışarıdan kullanımı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN