Dondurma veya pilav kimine zararlı kimine yararlı

Dondurma veya pilav kimine zararlı kimine yararlı

Bilim insanları bağırsak sağlığının uyku düzeni ile hafızayı etkilediğini ortaya koydu. Sonuçları Amerikan Bilimsel Gelişme Derneği’nin konferansında açıklanan araştırmaya göre kişilerin bağırsakları farklı gıdalardan farklı biçimlerde etkileniyor.

Bazı kişiler mükemmel bir hafızaya sahip, bazıları 100 yaşına kadar hayatta kalıyor, bazı kişiler ise dondurma yemesine karşın kilo almıyor. Yeni yapılan bir araştırma tüm bunların bağırsak sağlığıyla ilgili olduğunu ortaya koydu. ABD’deki Kaliforniya Üniversitesi’nden bilim insanları vücuttaki hücrelerin yüzde 57’sini oluşturan mikrobiyomların uyku düzeninden beyin sağlığına her şeyi etkilediğini tespit etti. Ama bu ‘Eğer dünyadaki insanların hepsi sebze ve probiyotik zengini beslenirse iyi hafızaya sahip olur’ anlamına da gelmiyor. Bazı kişiler pilav yiyerek bu sağlığa sahip oluyor. Kaliforniya Üniversitesi’nden pediatri profesörü Dr. Rob Knight, Amerikan Bilimsel Gelişme Derneği’nin iki gün önce San Diego’da düzenlediği konferansta verdiği bilgiye göre bağırsak sağlığını etkileyen yiyecekler kişiden kişiye göre değişiyor.

Dr. Knight, bir kişideki bağırsak bakteri florasındaki değişikliklerin kim olduğumuzu nasıl etkilediğini netleştirdiğini açıkladı. Örneğin sezaryen ya da normal doğumla dünyaya gelmeniz, kulak enfeksiyonu geçirmeniz, çocukken antibiyotik kullanıp kullanmamanız gibi bir dizi etken bakteri oluşumunu etkiliyor. Yetişkinler olarak ne yediğimiz, ne içtiğimiz, nerede yaşadığımız ve nefes aldığımız hava bile bağırsak bakterilerini etkiliyor. En göze çarpan yeni ayrıntılardan biri, bakterilerin şimdiye kadar olduğundan daha fazla hafızamızı etkileme biçimleri. Washington eyaletindeki Pasifik Kuzeybatı Ulusal Laboratuvarı’ndaki biyoloji biliminin direktörü Janet Jansson, bu durumu pratiğe dökmenin pek kolay olmadığını söyledi. Bu arada insanın bağırsak sağlığına neyin iyi geldiğinin tespitinin sadece bir testle yapıldığı, o testin de İsrail’de olduğu belirtiliyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN