Dr. Ebru Özpelit: Akşam 7’den sonra hiçbir şey yemeyin!

Dr. Ebru Özpelit: Akşam 7’den sonra hiçbir şey yemeyin!

Akşam yemeğiyle ilgili yaptığı araştırmanın sonuçlarını Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kongresinde sunan Dr. Ebru Özpelit, saat 19.00’dan sonra yemenin kalp krizi ve inme riskini artırdığını söyledi.

Akşam yemeğini geç yemek, dünyada milyonlarca kişinin sağlığını tehlikeye atıyor. Uyumaya hazırlanan bir kişinin tansiyonu normalden yüzde 10 düşerken, insanlar uyumadan iki saat önce yeseler bile bu gerçekleşmiyor. Bilim insanları buna gerekçe olarak yemek yenildiğinde stres hormonlarının vücutta salgılandığını gösterirken, bu durumun kalp krizi ve inme riskini artırdığı belirtiliyor.

TANSİYON YÜKSELİYOR

İtalya’nın başkenti Roma’da devam eden Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kongresinde, bu kez Türk bilim insanları yaptıkları bir araştırmayı sundu. Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Ebru Özpelit’in yaş ortalaması 53 olan ve yüksek tansiyon teşhisi konulmuş 721 kişi arasında yaptığı araştırmaya göre yatmadan en az iki saat önce yemek yemenin de bir faydasının olmadığı tespit edildi.

Araştırmada, bu kişilerin tansiyonları yüksek bulundu. Özpelit, “Eğer gece geç saatte yemek yersek vücut uyku için gevşeyip rahatlayacağına alarmda kalmaya devam ediyor. Stres hormonları salgılanınca uyku boyunca tansiyon yüksek oluyor. Bu da kalp krizi ve inme riskini artırıyor” dedi.

NASIL YEDİĞİN DE ÖNEMLİ

Dr. Ebru Özpelit, bu saat uyarısını yüksek tansiyon problemi olmayan kişilerin de dikkate alması gerektiğini söyledi. “Ne yediğimiz kadar nasıl yediğimiz de önemli” diyen Özpelit, insanlara kahvaltıyı atlamamalarını, öğle yemeği yemelerini, akşamları ise çok az yemek tercih etmelerini tavsiye etti.

Akşam yemeğinin 19.00’dan sonraya bırakılmamasını da öneren Özpelit, gece aç olmanın sağlık açısından faydasının bulunduğunu dile getirdi. Araştırmacılar daha önce akşam yemeğinin erken yenilmesinin meme kanseri riskini düşürdüğü, kan şekerini dengelediği ve kalori yakılmasına yardımcı olduğunu tespit etmişti.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN