Dünyanın ilk kafa nakli gerçekleşti

Dünyanın ilk kafa nakli gerçekleşti

Dünyanın ilk kafa nakli İtalyan Profesör Sergio Canavero tarafından bir ceset üzerinde gerçekleştirildi. Canavero, operasyonun 18 saatte tamamlandığını söyleyerek, yakın zamanda canlı bedenlerde de uygulamaya geçileceğini belirtti.

İtalyan Profesör Sergio Canavero, dünyanın ilk kafa naklini Çin'de bir ceset üzerinde gerçekleştirdi.  18 saat süren operasyonda uzmanlar kopuk bir başı omurgayla, sinirlerle ve kan damarlarıyla yeniden bağladı.

Operasyonu Çinli doktor Xiaoping Ren’in yönettiğini söyleyen Canavero, “Kadavralar üzerinde ilk transplant gerçekleşti. Bundan sonraki adımda beyin ölümü gerçekleşmiş donörler arasında kafa nakli gerçekleşecek” dedi.

2015’te bu fikri ortaya atan Canavero, “Herkes bunun imkansız olduğunu söylemişti ama operasyon başarılı oldu” ifadesini kullandı.

AMELİYAT İÇİN GÖNÜLLÜ ARIYOR

Profesör operasyonun yakında canlı bir insan üzerinde gerçekleştireceğini söylüyor.  Profesör Canavero bu inanılmaz planını ilk kez 2015 yılında kamuoyuyla paylaşmıştı. Tartışma yaratan plan için gönüllü arayan Canavero'nun yapacağı ameliyat 2 yıldır gündemde.

Ağır engelli Rus bilgisayar bilimcisi Valery Spiridonov başlangıçta dünyanın ilk canlı kafa nakli için gönüllü olmuştu. 31 yaşındaki adamın kafası beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bir vücuda geçirilecekti.

Yaklaşık iki yıldır devam eden hazırlık sürecinin son safhasında Valery, prosedür sürecinden ayrılmak istediğini dile getirdi. Gerekçesi ise doktor Canavero’nun tekrar yürüyebileceğinin, normal bir hayata sahip olacağının ve hatta hayatta kalmasının bile garantisinin olmadığını söylemesiydi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN