Duygular IQ’dan çok kazandırıyor

Duygular IQ’dan çok kazandırıyor

Zeka ve mantık duyguların gerisinde kaldı. Uzmanlar IQ’suna güvenenleri pişman edecek araştırmalar yaptı. Buna göre, duygusal zekası (EQ) yüksek olan kişilerin işe alımlarda tercih sebebi olduğu ve yılda 29 bin dolar fazla kazandığı ortaya çıktı.

Zeki insanların hayatta her zaman kendilerine bir yer bulabildiğini söyleyenler aslında büyük bir yanılgı içerisinde. Yapılan bir araştırma mantıksal zeka (IQ) ile duygusal zeka (EQ) arasındaki farkın iş hayatına nasıl yansıdığı gösterdi. İlk olarak IQ’su yüksek bireylerin tercih sebebi olduğu düşünülse de mantık ve zeka kariyer aşamasında her zaman yeterli olmuyor.

Bu konu üzerinde tartışmaları çözmek adına çalışma yapan iki psikolog, iş dünyasında başarılı olmak için duygusal zekanın aslında bilişsel zekadan daha önemli olduğunu iddia etti. Peter Salovey ve Jack Mayer, 1990 yılında duygusal zekayı ‘kendinin ve başkalarının duygularını izleyebilme, aralarında ayrım yapabilme ve bu bilgiyi bir kişinin düşüncesine ve eyleme yönlendirmek için kullanma becerisini içeren bir sosyal zeka biçimi’ olarak tanımladı.

ABD’li başka bir psikolog Daniel Goleman, meslektaşlarının çalışmalarını kendi üzerinde deneyerek EQ’su yüksek insanların daha az olanlara nazaran yılda 29 bin dolar daha fazla kazandığını ortaya koydu. Ayrıca yöneticilerin iş alımlarında yüzde 71 oranında EQ’su yüksek kişilere öncelik verdiği de belirtildi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN