Egzersiz insanın görüşünü de geliştiriyor

Egzersiz insanın görüşünü de geliştiriyor

Egzersiz yapmak için bir nedeniniz daha var! Vizyonunuzu da geliştiriyor. Bilim insanları yapılan hafif bir egzersizin beynin bilgiyi işleyen kısmını güçlendirdiğini, insanın görme yetisini de keskinleştirdiğini ortaya çıkardı.

Havuç yerseniz karanlıkta daha iyi görmenize yardım edeceğini duymuşsunuzdur. Şimdi bilim insanları havucu bir adım ötesine taşıdı, egzersizin kişinin görüşünü etkilediğini ortaya koydu. Ayrıca egzersizin sadece vücudu şekillendirmediğini, görmeyi de keskinleştirdiğini saptadı. Bunun için koşmak, bisiklete binmek veya yüzmek zorunda değilsiniz, düşük yoğunluklu egzersiz yapmanız yeterli.

ABD’deki California Üniversitesi’nden bilim insanları 18 kişiyi egzersiz yaparken kalp monitörleriyle izledi, egzersizin onların beyinlerini nasıl etkilediğini araştırdı. Deneklerden kondisyon bisikletinde bir oryantasyon görevi tamamlamaları istendi. Katılımcılara yoğun ve daha sonra düşük yoğunluklu egzersiz yaptırıldı. Bu araştırmanın sonunda düşük yoğunluklu egzersizin, gözlerin gördüğü şeylerin işlenmesinde rol oynayan görsel korteksi geliştirmeye yardımcı olduğu keşfedildi.

2014 yılında ise Atlanta’daki Emory Üniversitesi’nden bilim insanları egzersizin fareleri kör olmaktan koruduğunu ortaya koymuştu. Araştırmada egzersiz yaptırılan farelerin retinalarının yaşa bağlı dejenerasyona karşı güçlendiği görülmüş bu sonucun insanlar için de geçerli olabileceği öne sürülmüştü. Bu arada birçok koşucu, kısa süreli koştuktan sonra bulanık görebiliyor. Bunun düşük kan basıncı, dehidrasyon veya besin eksikliğinden kaynaklandığı belirtiliyor. Uzmanlar bu durumun sıklıkla yaşanması halinde bir uzmana görünmenizi tavsiye ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN